Omzet groothandel stijgt

De omzet in de groothandel groeide in het tweede kwartaal van 2016 met 1,9% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is het vierde kwartaal op rij dat er sprake is van omzetgroei. De groei werd in voorgaande kwartalen nog gedrukt door de oliehandelaren. In het tweede kwartaal is hiervan nog nauwelijks sprake, doordat de omzetdaling van de oliehandelaren stagneerde. Dat meldt CBS in de Kwartaalmonitor Groothandel.

Het tweede kwartaal liet een gemêleerd beeld zien in de omzet. De groothandelaren in bouwmaterialen bleven een van de grootste stijgers met 8,8%. Meer bouwactiviteit vertaalde zich nu ook weer naar meer vraag naar bouwmaterialen. Ook de omzet in de groothandel in groenten en fruit steeg in het tweede kwartaal, al was dat met 8% net iets minder hard dan het kwartaal ervoor. De lage prijzen in de erts- en metaalmarkt drukten de omzet. Groothandelaren in ICT-apparatuur zagen de omzet krimpen door zowel minder binnenlandse als buitenlandse omzet. De grootste omzetdaling werd geboekt in de zuivelgroothandel als gevolg van de lage melkprijs.

In het tweede kwartaal sloten 120 groothandelaren door faillissement hun deuren. Dit is het laagste aantal gedwongen bedrijfssluitingen in de groothandel in vijf jaar. In vrijwel alle branches daalde het aantal faillissementen of bleef het aantal gedwongen sluitingen beperkt tot een enkel bedrijf. Met vijftien faillissementen stond de groothandel in kleding, schoenen en modeartikelen aan kop met de meeste gedwongen bedrijfssluitingen.