Licht hogere omzet detailhandel in tweede kwartaal 2016

De detailhandel heeft in het tweede kwartaal 0,5% meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2015. De verkopen (volume) groeiden met 0,4%. De omzet steeg hiermee voor het zevende kwartaal op rij. De omzetgroei was wel minder sterk dan in voorgaande kwartalen. Zo was de omzet in het eerste kwartaal nog 1,8% hoger dan een jaar eerder. Dit meldt CBS in de Kwartaalmonitor Detailhandel.

De foodsector zette in het tweede kwartaal 0,7% meer om dan een jaar eerder, terwijl in de non-foodsector de omzet 0,4% lager was dan het jaar ervoor. Een sterke omzetdaling in de non-foodsector werd geboekt door winkels in consumentenelektronica, waar in het tweede kwartaal 3,7% minder werd omgezet dan een jaar eerder. Er waren in de non-foodsector echter ook plussen in het tweede kwartaal. Zo wisten in een verder aantrekkende woningmarkt vooral de aan wonen gerelateerde detailhandelsbranches zich positief te onderscheiden.

De omzet van winkels in woninginrichtingsartikelen (zoals meubels, gordijnen en vloerbedekking) steeg in het tweede kwartaal met 6,7%. De keukenwinkels hebben 3,2% meer omgezet dan een jaar eerder. Ook de bouwmarkten plusten flink in het tweede kwartaal (+ 5,3%). Hiermee wisten de woonbranches de opwaartse lijn van de afgelopen jaren vast te houden. De keukenwinkels boeken al sinds het laatste kwartaal van 2013 omzetgroei en de omzet van de woninginrichters neemt toe sinds het derde kwartaal van 2014.

Ondanks de positieve ontwikkelingen in de laatste jaren lag het omzetniveau van woonbranches nog altijd circa 20% onder de top die rond 2007 werd bereikt. De woonbranches hebben lang te lijden gehad van de crisis. De meeste woonbranches zagen hun omzet pieken rond 2007, vlak vóór de crisis, en bereikten pas het dieptepunt in hun jaaromzet rond 2013. Zo lag in 2013 de jaaromzet van winkels in woninginrichtingsartikelen 27% lager dan in 2007 en zetten winkels in keukens zelfs bijna 37% minder om. Ook de bouwmarkten deden in die periode een flinke stap terug en verloren bijna een kwart van hun omzet.