Jeroen de Haas (BMT Surveys) schrijft naslagwerk over containervervoer in opdracht van Noorse verzekeraar GARD AS

‘Gard Guidance on Freight Containers’.  Zo luidt de titel van het 336 pagina’s tellende boekwerk  over de wereld van het containervervoer, dat is geschreven door Jeroen de Haas, managing director bij het maritieme expertisebureau BMT Surveys (Rotterdam), in opdracht van de Noorse verzekeraar GARD AS, de grootste (onderlinge) verzekeraar in de wereld op maritiem gebied. Het naslagwerk is tot stand gekomen in samenwerking met meerdere  specialisten van BMT , medewerkers van Gard en  externe consultants van de Noorse verzekeraar.

Met het boek wil Gard, dat meerdere (hand)boeken voor de maritieme sector heeft uitgegeven, voor alle betrokken partijen bij het containervervoer helder in kaart brengen hoe het transport van containers in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Het boek gaat uiteraard in op het ontstaan en ontwikkeling van het containervervoer in de wereld, maar beschrijft daarnaast de reis die een container maakt bij zijn reis ‘van a naar b’. Daarbij wordt onder meer stil gestaan bij de verschillende vormen van vervoer – over water, spoor en over de weg – en beschreven wat en welke partijen daarbij allemaal betrokken zijn, waaronder de bemanning van de schepen, de verladers en de containerterminals, en hoe daarbij door een ieder wordt gewerkt, zowel aan boord als aan de wal. In het boek wordt verder stil gestaan bij de wet- en regelgeving, die van land tot land kunnen verschillen. Ook worden hoofdstukken gewijd aan de technische informatie met betrekking tot de containers zelf en aan het verzekeringsaspect.

Het boek is niet in de winkel te koop, maar gratis te bestellen op de website van Gard:  . http://www.gard.no/web/publications