Economie eurozone groeit 0,3 procent in tweede kwartaal

Na een groei van 0,6% in het eerste kwartaal van dit jaar is de economie in de eurozone in het tweede kwartaal verder gegroeid met 0,3%. Dat blijkt uit eerste berekeningen van Eurostat. Duitsland boekte met 0,4% een lagere groei van het bbp dan de 0,7% in het eerste kwartaal. Nederland kwam met 0,6%, hetzelfde groeipercentage alas in het eerste kwartaal,  boven het Europese gemiddelde uit, zo bl;ijkt uit gegevens van het  CBS.

Duitsland, de grootste economie in de eurozone, groeide in het tweede kwartaal met 0,4%. Spanje kende wederom een stevige groei van 0,7% (0,8% in Q1). In België trok de groei aan tot 0,5% (0,2%). na een krimp in het eerste kwartaal met 0,1% groeide de Griekse economie met 0,3%. Het bruto binnenlands product van Frankrijk en Italië toonden tussen april en juni groei noch krimp, na een groei in het eerste kwartaal  met resp. 0,7% en 0,3%. Slowakije boekte met 0,9% een sterke groei.Buiten de eurozone liet Roemenië een nog sterkere groei zien van 1,5%. Hongarije en Polen groeiden met circa1%. Het Verenigd Koninkrijk zat boven het EU-gemiddelde en pluste met 0,6%.

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2015 was het bbp in de eurozone 1,6% groter. De EU-economieën waren 1,8% groter dan een jaar eerder. In de VS zakte de economische groei terug tot 1,2%. De Chinese economie was, net als in het eerste kwartaal,6,7% groter dan een jaar eerder. In Rusland kromp de economie met 0,6% vergeleken met een jaar eerder, maar dit is wel de kleinste krimp in anderhalf jaar.

Bron: Eurostat, CBS