Daling aantal Nederlandse faillissementen vlakt af

Atradius, dat vanuit 50 landen wereldwijd tal van diensten aanbiedt op het gebied van kredietverzekering, borgstelling en incasso, verwacht dat dit jaar in ontwikkelde markten een einde komt aan de afname van het aantal faillissementen en dat in 2017 de faillissementsniveaus opnieuw op gelijke hoogte blijven. “De ontwikkeling in Nederland steekt positief af bij de meeste andere landen. Op grond van het robuuste economische herstel wordt voor dit jaar in ons land een verdere daling van het aantal faillissementen verwacht met 6%, terwijl in 2017 naar verwachting nog eens 4% minder bedrijven failliet zullen gaan dan dit jaar”, aldus Atradius. “De vooruitzichten zijn sinds Brexit echter wel minder positief.”

In 2015 nam het aantal faillissementen nog fors af ten opzichte van 2014. De daling beliep maar liefst 24%. Voor 2016 voorspelt Atradius een daling van 6%, wat neerkomt op 6.898 faillissementen. In het vorige kwartaal ging de kredietverzekeraar voor dit jaar nog een daling van 10%. De belangrijkste oorzaken voor de aangepaste verwachting zijn neerwaarts bijgestelde groeiverwachtingen voor het Verenigd Koninkrijk – als gevolg van het besluit om uit de Europese Unie te treden – en tegenvallende groei in de eurozone als geheel.

Nieuwe risico’s bij grensoverschrijdend ondernemen

De verwachting is dat het aantal faillissementen in Nederland in 2017 verder daalt, met 4% naar 6.622. Terwijl het aantal faillissementen dit jaar nog 19% boven het niveau van 2007 ligt, zal het verschil in 2017 nog maar 15% bedragen. “Over 2016 en 2017 is er in de ontwikkelde markten geen verdere verbetering van de faillissementsvooruitzichten te verwachten”, aldus John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. “De faillissementsontwikkeling in Nederland onderscheidt zich in positieve zin van de meeste andere landen, maar ook hier vlakt het tempo af waarin faillissementen dalen. Bovendien moeten Nederlandse bedrijven zich goed bewust zijn van de risico’s in de wereldeconomie waarmee zij bij het internationaal zakendoen te maken kunnen krijgen. Mogelijk hadden zij al rekening gehouden met een harde landing van de Chinese economie en een te snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Nu moeten zij ook de gevolgen van een Britse uittreding uit de EU incalculeren.”

Verschillen per land

In het rapport zet Atradius van 22 landen in de wereld sinds 2007 van jaar tot jaar de groei- en dalingspercentages van het aantal faillissementen op een rij. Behalve voor Nederland wordt ook voor België en Spanje voor zowel dit als volgend jaar een verdere daling van het aantal faillissementen voorzien, variërend met twee tot tien procent. In vijf landen – Australië, Nieuw Zeeland, Griekenland, Groot-Brittannië en Zwitserland – zullen meer ondernemingen noodgedwongen hun bedrijfsactiviteiten staken dan in 2015, variëren met twee tot zes procent per jaar. Bij de andere 14 landen zijn er verschillende prognoses voor 2016 en 2017: een daling, een toename of stabiliteit.

Het rapport met de internationale faillissementsvoorspellingen van Atradius voor 2016 en 2017 kan worden gedownload van www.atradius.nl.