Bestedingen consumenten groeien gestaag

Consumenten hebben in september 0,9% meer uitgegeven dan in september 2015, meldt CBS. Ze gaven vooral meer uit aan diensten. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in november gunstiger dan in september, maar minder gunstig dan in oktober.

Consumenten gaven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen, 1,6% meer uit dan in september 2015. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.Daarnaast hebben consumenten 0,8% meer aan voedings- en genotmiddelen besteed. Verder gaven consumenten 0,4% meer uit aan duurzame goederen. Vooral de uitgaven aan auto’s lagen hoger dan een jaar eerder. Tenslotte hebben consumenten aan overige goederen, waaronder gas, 2,2 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. September 2016 was een relatief warme maand.

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in november gunstiger dan in september. Dat komt vooral doordat Nederlandse consumenten in november positiever zijn over hun toekomstige financiële situatie dan in september. Verder is de consument positiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid. Daarentegen was de ontwikkeling van de koerswaarde van de Nederlandse aandelen in de radar van november ongunstiger dan in september.