Slechts twee op de tien (20%) belangrijke besluitvormers en de teams die hen ondersteunen, geloven dat hun organisatie in staat zal zijn adequaat te reageren op risico’s die zich in de komende tien jaar kunnen voordoen; en slechts één op de twee respondenten (50%) heeft er vertrouwen in dat de aanpak van hun organisatie haar in staat stelt te reageren op de huidige risico-omgeving, zo blijkt uit de Emerging and Interconnected Risks Survey van WTW
Het onderzoeksrapport beoordeelt de belangrijkste opkomende risico’s die door 333 respondenten uit 55 landen zijn geïdentificeerd en doet praktische aanbevelingen voor organisaties, waarbij wordt overwogen hun inzicht in opkomende risico’s te verbeteren. Gezamenlijk hebben de onderzochte organisaties naar schatting 1,3 miljoen mensen in dienst en genereren zij 2,3 biljoen dollar aan inkomsten. Er zijn drie soorten medewerkers geraadpleegd: senior leiders, teams die senior leiders ondersteunen en belast zijn met het implementeren van actie en bredere medewerkers. De respondenten komen uit 14 verschillende sectoren, met een bijzonder sterke vertegenwoordiging uit de sectoren transport, financiële instellingen en natuurlijke hulpbronnen.
Respondenten werd gevraagd na te denken over de impact op hun organisatie van de risico’s van vandaag (‘huidige opkomende risico’s’), van morgen (‘risico’s die de komende twee jaar zullen ontstaan’), van de toekomst (‘risico’s die in de komende tien e jaar zullen ontstaan’ en de onderlinge verbondenheid tussen deze risico’s.
Technologie domineerde de agenda voor opkomende risico’s, waarbij kunstmatige intelligentie, cyberrisico’s en de toekomst van technologie tot de toprisico’s van vandaag en morgen behoren. Technologie werd ook genoemd als de grootste verwachte aanjager van verandering in de komende tien jaar. Geopolitieke kwesties worden vandaag en morgen op de voet gevolgd als een topprioriteit, aangezien organisaties de aandacht vestigen op een breed scala aan opkomende risico’s die de volatiliteit bevorderen, van verkiezingen tot maatschappelijke cohesie tot de slechte afstemming tussen de belangen van de overheid en het bedrijfsleven.
De voortdurende versterking en versnelling van de milieurisicocategorie domineerde het langeretermijnbeeld. In de komende tien jaar zei 47% van de respondenten dat ze verwachtten dat de klimaatverandering en de risico’s van de klimaatverandering een belangrijke bron van verandering zullen zijn, waarbij bredere vermeldingen worden gegeven van de aantasting van het milieu, de noodzaak van beleidsverandering om toekomstige hitterisico’s aan te pakken, en de komst van omslagpunten. , stroomvereisten en regelgeving, naast zorgen over fysieke risicogebeurtenissen. Organisaties verwachten vaker catastrofale gebeurtenissen te zien en zijn onzeker over hoe die toekomst eruit zou kunnen zien.
Als het gaat om bruikbare inzichten, zegt 40% van de respondenten in de bredere steekproef van collega’s dat hen nooit is gevraagd om input te leveren voor de opkomende risico-evaluatie van hun organisatie. Eén op de twee respondenten (49%) was niet in staat de opkomende risico’s te specificeren die hun organisatie het meest bezighouden, ondanks het feit dat de meerderheid wel de vijf belangrijkste veranderingen kon identificeren die zij de komende twee (95%) en tien jaar (90%) verwachten. ). Dit suggereert dat er mogelijkheden zijn om interne inlichtingenprocessen te verbeteren door middel van een gestructureerde aanpak. Er is actie nodig om institutionele delen van risico-informatie met elkaar te verbinden en een gecoördineerde aanpak in de hele organisatie te garanderen. Scenario’s werden gezien als waardevolle manieren (43%) voor organisaties om dat verhaal te vertellen en de juiste strategie te bepalen.
Adam Garrard, Global Chairman, Risk and Broking, WTW: “Het vermogen om risico’s effectief te managen is de sleutel tot succes in een onzekere wereld. Nu toezichthouders wereldwijd hun eigen onderzoek naar opkomende risico’s verdiepen, beleggers steeds meer vragen stellen en organisaties met materiële financiële gevolgen worden geconfronteerd naarmate de risico’s evolueren, is er behoefte aan nieuwe benaderingen. We hebben meer nodig dan op data gebaseerde besluitvorming om de opkomende risico’s te onderzoeken die risico’s en kansen bepalen. We moeten ons concentreren op het optimaliseren van de risicoresultaten. Slimme specialisatie, slimme dienstverlening, slim gebruik van data, slim onderzoek. Het komt allemaal samen om te helpen navigeren door het complexe risicolandschap.”
Lucy Stanbrough, Head of Emerging Risks WTW Research Network, zegt: “We zijn getuige van een voortdurende evolutie van bedreigingen, wat betekent dat we een slimmere manier nodig hebben om na te denken over opkomende risico’s. Elk afzonderlijk risico in ons onderzoek was iemands grootste risico, wat aantoont dat er een reële behoefte bestaat aan een beter inzicht in een breed scala aan onderling verbonden risico’s. Organisaties zijn zich ervan bewust dat ze opkomende risico’s niet zo goed beheersen als ze op dit moment zouden willen, en zijn erop gericht om daar verandering in te brengen. Als we kijken naar de acties die organisaties de komende twee jaar willen ondernemen, stond het opzetten van een raamwerk voor een opkomend risico bovenaan de lijst. Er kan niet genoeg nadruk op worden gelegd dat dit raamwerk deel uitmaakt van het bedrijfsmodel. Organisaties die erin slagen dit met succes te doen en de kansen te vinden die gepaard gaan met meedogenloze veranderingen, zullen veerkrachtiger en performanter blijken te zijn.”