Werkgevers en personeel staan ​​aan weerszijden van een steeds groter wordende kloof over flexibel werken

Er bestaat een dreigende kloof tussen werknemers en werkgevers over de mogelijkheid om flexibel te werken.Er bestaat bezorgdheid dat er in de komende maanden mogelijk een toename zal zijn van het aantal werknemers dat juridische stappen zoekt als zij vinden dat hun werkgevers allesbehalve flexibel zijn als het gaat om de manier waarop zij hun personeel de mogelijkheid bieden hun werkweken te structureren.

Nu de Covid-pandemie voor veel bedrijven een verschuiving naar thuiswerken dwong, kwamen een aantal toonaangevende verzekeraars snel tot actie door te zeggen dat het personeel hun werkuren kon verdelen tussen thuis en op kantoor. Maar twee jaar later zijn er steeds meer bedrijven die werknemers terug naar de werkplek willen halen,  wat in strijd is met de wens van het personeel om hun flexibiliteit te behouden.

 Resultaten onderzoek

Werkruimte-expert BizSpace heeft deze week (11 november 2024) de resultaten vrijgegeven van zijn onderzoek onder meer dan 2.000 werknemers in het hele land, waarin werd geprobeerd te begrijpen hoe verschillende werkopstellingen – of ze nu op afstand, hybride of volledig op kantoor zijn – de productiviteit, het mentale welzijn en de carrière beïnvloeden. vooruitzichten.Hieruit bleek dat 65% van de respondenten van mening was dat flexibel werken de productiviteit verbeterde, waarbij 45% dit resultaat toeschreef aan een kortere reistijd voor woon-werkverkeer. Hybride werknemers waardeerden vooral gestructureerde kantoordagen om de focus te vergroten, vooral als het gaat om deadlines en teamwerktaken.

Van de ondervraagde werknemers rapporteerde 71% verbeteringen in het geestelijk welzijn als gevolg van flexibele werkregelingen, waarbij thuiswerkers de vrijheid om even weg te gaan voor pauzes en de afwezigheid van woon-werkverkeer als belangrijkste voordelen noemden. 39% van de werknemers die volledig op afstand werken, gaf echter toe zich enigszins losgekoppeld te voelen van hun collega’s, waarbij 22% opmerkte dat dit hun motivatie in de loop van de tijd beïnvloedde.

Voor- en nadelen

Hoewel flexibel werk populair is, blijft loopbaanontwikkeling een punt van zorg: 52% van de respondenten die flexibel werken, geeft aan dat ze vinden dat promoties moeilijker te realiseren zijn buiten een traditioneel kantoor. Opvallend is dat slechts 14% van de ondervraagde managers van mening is dat werken op afstand geen invloed heeft op de vooruitgang, wat een potentieel nadeel onderstreept voor thuiswerkers die de ladder willen beklimmen.De belangrijkste voordelen van werken op afstand waren onder meer minder stress tijdens het woon-werkverkeer (54%) en de mogelijkheid om de verantwoordelijkheden thuis te combineren (47%).

De Britse wetgeving rond flexibel werken, die in april van kracht is geworden, maakt het mogelijk dat medewerkers vanaf de eerste werkdag een verzoek om flexibel werken kunnen indienen, en er bestaat bezorgdheid dat er in de komende maanden mogelijk een toename zal optreden van het aantal werknemers dat juridisch verhaal zoekt als zij vinden dat hun werkgevers in de problemen komen. allesbehalve flexibel zijn als het gaat om de manier waarop ze het personeel hun werkweken laten structureren.Omgekeerd rapporteerde 42% van de kantoormedewerkers minder afleiding, waarbij ze de gefocuste omgeving als een pluspunt noemden. Ondanks de voordelen vond 48% van de externe werknemers het een uitdaging om met huishoudelijke afleidingen om te gaan, waarbij kinderopvang en huishoudelijke verantwoordelijkheden vaak de productiviteit in de weg stonden.

Kijkend naar de toekomst verwacht 62% van de deelnemers dat flexibel werk binnen het komende decennium de norm zal worden. Jongere generaties, met name 45% van Generatie Z en millennials, gaven aan dat zij bij het zoeken naar nieuwe banen prioriteit zouden geven aan functies die flexibele opties boden. Werkgevers weerspiegelden echter niet de zorgen van werknemers van werknemers en wilden graag dat het personeel meer tijd op de werkplek doorbracht.Ondervraagde werkgevers uitten hun bezorgdheid over het vermogen van personeel om op afstand te worden opgeleid en het onvermogen van collega’s om elkaar te ondersteunen, aangezien de gesprekken die vaak op de werkplek plaatsvinden over rollen en eventuele problemen niet mogelijk zijn als het personeel op afstand werkt