Bedrijven hebben dit jaar (tot 17 november) wereldwijd voor meer dan $5000 miljard aan fusies en overnames gedaan. Dat is het hoogste niveau ooit en voor het eerst is de grens van $5.000 miljard is geslecht, zo blijkt uit cijfers van dataverzamelaar Refinitiv. De vorige piek was in 2015. Dat hele jaar waren er voor $4.200 miljard aan fusies en overnames, meldde het FD gisteren (21 november).
De kooplust van bedrijven is goed te verklaren door het herstel van de economie en de extreem lage rente. De rente zorgt ervoor dat overnames goedkoop te financieren zijn. Dit drijft net als op de huizenmarkt de prijzen op. In aantallen overnames wordt 2021 ook een topjaar, zo blijkt uit de cijfers van Refinitiv. Dit jaar zijn veel economieën krachtig hersteld na coronajaar 2020, met dank aan het kordate ingrijpen van veel overheden na het uitbreken van de pandemie. Hierdoor zijn wereldwijd maar weinig bedrijven omgevallen.
Tech in trek
Vooral technologiebedrijven zijn in trek op de overnamemarkt. Dit soort prooien zijn goed voor ongeveer een vijfde van alle overnames. Het gaat om bijna $1.000 miljard aan deals, een verdubbeling ten opzichte van 2020. De hausse aan overnames krijgt een krachtige impuls van private equity. Investeringsmaatschappijen hebben tot dusver dit jaar voor bijna $1.000 miljard aan overnames gedaan. Veel private-equityhuizen hebben in de afgelopen jaren grote oorlogskassen aangelegd. Ze zijn daarom actiever dan ooit. Dit bleek recent ook uit de recordbedragen die zakenbanken dit jaar innen voor hun advieswerk bij fusies, overnames en beursgangen.
Gemeten naar waarde vonden de meeste deals plaats in de Verenigde Staten (45% van het totaal), gevolgd door Europa (23%), het Verenigd Koninkrijk (9%) en China (7%).
Bron FD: