Slechts 20% van de belangrijkste besluitvormers en hun teams geloven dat hun organisaties voldoende zijn voorbereid om opkomende risico’s in het komende decennium aan te pakken, volgens het onderzoek naar opkomende en onderling verbonden risico’s van WTW: ‘Navigating a Complex Risk Landscape’ Uit het onderzoek bleek ook dat de helft van de respondenten vertrouwen heeft in het vermogen van hun organisatie om de huidige risico’s effectief te beheren.
Belangrijkste bevindingen
– Technologie. Kunstmatige intelligentie, cyberrisico’s en technologische vooruitgang domineren de zorgen over risico’s van vandaag en morgen. Verwacht wordt dat technologie de komende tien jaar voor grote veranderingen zal zorgen.
– Geopolitieke volatiliteit. Geopolitieke kwesties zoals maatschappelijke cohesie, verkiezingsdynamiek en wanverhoudingen tussen overheid en bedrijfsleven blijven een punt van zorg.
– Milieurisico’s. Klimaatverandering en gerelateerde transitierisico’s zullen naar verwachting meer uitgesproken worden, waarbij 47% van de respondenten milieu-uitdagingen aanwijst als een cruciale factor voor verandering in de komende 10 jaar. Kwesties zoals catastrofale gebeurtenissen, aanpassing van het beleid en aantasting van het milieu staan bovenaan de agenda.
Ondanks het feit dat deze risico’s worden onderkend, blijven organisatorische reactiekaders vaak achter. 40% van de respondenten met een breder personeelsbestand gaf aan nooit geraadpleegd te zijn over evaluaties van opkomende risico’s, en bijna de helft van alle respondenten (49%) kon geen specifieke opkomende risico’s van zorg aanwijzen. De meeste deelnemers konden echter wel de belangrijkste veranderingen aanwijzen die in de komende twee (95%) en tien jaar (90%) worden verwacht, wat wijst op een gebrek aan samenhang in de riskmanagementstrategieën.
WTW wijst op het belang van institutionele intelligentie en gestructureerde benaderingen voor de evaluatie van nieuwe risico’s. Scenario’s werden door 43% van de respondenten genoemd als een effectief hulpmiddel voor het afstemmen van risicoverhalen en strategieën.
Adam Garrard, global chairman, risk and broking bij WTW, benadrukt de noodzaak van innovatieve benaderingen van risicomanagement als volgt. “Het vermogen om risico’s effectief te managen is de sleutel tot succes in een onzekere wereld. Nu toezichthouders wereldwijd hun eigen onderzoek naar opkomende risico’s verdiepen, investeerders steeds meer vragen stellen en organisaties geconfronteerd worden met materiële financiële gevolgen als risico’s zich ontwikkelen, is er behoefte aan nieuwe benaderingen. We hebben meer nodig dan op gegevens gebaseerde besluitvorming om de opkomende risico’s te onderzoeken die risico’s en kansen vormgeven. We moeten ons richten op het optimaliseren van risico-uitkomsten. Slimme specialisatie, slimme dienstverlening, slim gebruik van gegevens, slim onderzoek. Dit alles komt samen om te helpen navigeren door het complexe risicolandschap.”
Lucy Stanbrough, Head of Emerging Risks bij WTW Research Network, onderstreept de urgentie van adaptieve raamwerken: “We zijn getuige van een voortdurende evolutie van bedreigingen, wat betekent dat we een slimmere manier nodig hebben om over opkomende risico’s na te denken. Elk risico in ons onderzoek was iemands toprisico, waaruit blijkt dat er echt behoefte is aan een beter begrip [van] een breed scala aan onderling verbonden risico’s. Organisaties erkennen dat ze opkomende risico’s niet zo goed beheren als ze op dit moment zouden willen en zijn erop gericht om dat te veranderen. Als we kijken naar de acties die organisaties de komende twee jaar willen ondernemen, staat het opzetten van een raamwerk voor opkomende risico’s bovenaan de lijst. Er kan niet genoeg worden benadrukt dat dit raamwerk deel uitmaakt van het bedrijfsmodel. Organisaties die erin slagen om dit succesvol te doen en die de kansen vinden in de voortdurende verandering, zullen veerkrachtiger en performanter blijken te zijn.”