Vertrouwen consument toegenomen in juni

De stemming onder consumenten was in juni 2021 minder negatief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -3, tegen -9 in mei 2021. Zowel het oordeel over de economie als de koopbereidheid verbeterde.

Met -3 lag het consumentenvertrouwen in juni boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten minder negatief over economisch klimaat

Consumenten waren in juni minder negatief over de economie dan in mei. De deelindicator economisch klimaat ging van -24 naar -12. Consumenten waren positiever over het economische klimaat in de komende twaalf maanden, over de economie in de afgelopen twaalf maanden waren ze minder negatief.

Koopbereidheid op hoger niveau dan voor de crisis

De koopbereidheid kwam in juni uit op 3, tegen 1 in mei, en lag daarmee voor het eerst op een hoger niveau dan vlak voor de uitbraak van de coronacrisis. Consumenten oordeelden positiever over de financiële situatie in de komende twaalf maanden en over de financiële positie in de afgelopen twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in mei.

Consumenten positief over toekomstige werkloosheid

Het hebben van een baan speelt een grote rol bij de koopbereidheid. Consumenten oordeelden in juni 2021 voor het eerst na oktober 2019 weer positief over de toekomstige werkloosheid. Ongeveer 33% van de respondenten verwachtte dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal toenemen, 46% voorzag een daling. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden kwam hiermee afgerond uit op 13. Dat is hoger dan de verwachting in januari 2020, pre-corona. Het dieptepunt van de werkloosheidsverwachting tijdens de huidige coronacrisis was -87 in oktober 2020.

Consumptie huishoudens groeit met ruim 9 procent in april

In april 2021 hebben consumenten 9,4% meer besteed dan in april 2020, meldt het CBS. Dit is de grootste groei van de consumptie door huishoudens die het CBS na de Tweede Wereldoorlog heeft gemeten. In maart kromp de consumptie nog met 0,4%. De omslag van krimp naar groei komt onder meer doordat de consumptie in april vorig jaar op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown. Daarnaast werden op 28 april de terrassen geopend en was het vanaf die datum ook mogelijk om zonder afspraak te winkelen. Ook was het gasverbruik in april veel hoger dan een jaar eerder doordat het veel kouder was. In april 2021 besteedden consumenten nog wel 9,2% minder dan in april 2019.

Consument besteedt meer aan zowel goederen als diensten

In april hebben consumenten 17,3% meer besteed aan duurzame goederen dan in april 2020. Vooral aan kleding, schoenen en personenauto’s werd meer uitgegeven. Consumenten hebben aan voedings- en genotmiddelen 3,4% meer gespendeerd dan in april 2020. Aan overige goederen, zoals gas, elektriciteit en motorbrandstoffen, hebben ze 19,5% meer besteed. Huishoudens verbruikten veel meer aardgas doordat het in april veel kouder was dan in april 2020. Daarnaast hebben ze meer motorbrandstoffen getankt.

Consumenten hebben in april 6,7% meer besteed aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant, of een voetbalwedstrijd, dan in april 2020. Dit is de eerste groei van de consumptie van diensten na februari 2020. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Drie weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in april 9,6% meer heeft omgezet dan in april 2020. Zowel de omzet van de non-foodsector als die van de foodsector groeide. Online werd ook meer omgezet. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.