Taiwanese bedrijven moeten meer doen om hun riskmanageent te formaliseren, kwantificeren en communiceren. Ze moeten ook meer toegewijde risicomanagers aannemen.Dit was het dominante thema tijdens de openingszitting van de inaugurele conferentie van de Pan-Asia Risk and Insurance Management Association (Parima) in Taiwan.
Volgens Maggie Hsieh, uitvoerend directeur van de Taiwanese tak van Aon Commercial Risk Solutions, doen Taiwanese bedrijven niet genoeg om van riskmanagement een volwassener proces te maken. Dit ondanks het feit dat een aantal Taiwanese bedrijven meer blootstaan aan belangrijke risico’s dan hun wereldwijde tegenhangers. Veel van hen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met verhoogde geopolitieke spanningen, die alleen maar heviger zijn geworden door de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China.Bovendien betekent de status van het land als productiehub dat Taiwanese bedrijven kwetsbaar zijn voor zowel risico’s in de toeleveringsketen als cyberaanvallen.Het land scoort dan ook hoog in tal van wereldwijde onderzoeken, zoals de World Uncertainty Index, opgesteld door de St Louis Fed in de VS, en de Geopolitical Index, ontwikkeld door vermogensbeheerder BlackRock.
Hsieh schrijft deze schijnbare scheve verhouding toe aan een traditionele terughoudendheid onder Taiwanese bedrijven om te investeren in veerkracht en risicobeheer, omdat het vooral wordt gezien als een kostenpost in plaats van iets dat de waarde kan verhogen. “Als we riskmanagement goed willen doen, zijn mensen belangrijk We hebben meer riskmanagementtalent nodig, maar momenteel heeft slechts 10% van de Taiwanese bedrijven een speciale riskmanagementafdeling.”Volgens Hsieh is het ook belangrijk voor Taiwanese bedrijven om meer steun van de raad van bestuur te krijgen voor riskmanagement en om consistente raamwerken en methodologieën voor risicomanagement te ontwikkelen. Synergie is ook belangrijk en Hsieh suggereerde meer allianties tussen bedrijven op het gebied van risicomanagement, vooral binnen de IT-sector gezien de status van Taiwan als productiecentrum voor talloze elektronische en computerapparatuur.
Ondanks de schijnbaar vernietigende statistieken zijn er ook tekenen van bemoediging. Hsieh, die een aantal Taiwanese bedrijven sprak over hun riskmanagementvolwassenheid, zegt dat ze een mooie toekomst voor zich ziet. “Parima zal daarin een sleutelrol spelen. Er zijn ook ontwikkelingen gaande binnen Taiwan om enterprise risk management te promoten. De conferentie werd ook bijgewoond door Bill Chang, hoogleraar risikmanagement aan de National Chengchi University en voorzitter van de Risk Management Society of Taiwan (RMST), die sprak over de plannen van de vereniging om certificering voor risicomanagement te ontwikkelen en het overheidsbeleid op het gebied van risicomanagement te beïnvloeden. “Er is veel ruimte voor verbetering. We hebben ons ingespannen om deze tekortkomingen aan te pakken, maar met de hulp van Parima kunnen we nog verder gaan.”
Afgevaardigden op de conferentie hoorden ook Peter Chen, voorzitter en CEO van het Taiwanese conglomeraat Qisda Corporation. Hij schetste hoe het bedrijf riskmanagement gebruikt om zijn bedrijfsstrategie vorm te geven en om “de vijand een stap voor te blijven”. Als voorbeeld noemde Chen hoe het bedrijf, in het licht van de escalerende handelsoorlog tussen China en de VS, omgerekend € 35 miljoen investeerde in de ontwikkeling van een nieuwe productiefaciliteit in Vietnam.
Vogens Parima’s bestuursvertegenwoordiger in Taiwan, Danny Lin, vice-president, chief HR, sustainability & risk officer, Qisda Corporation, is de vereniging van plan inauwer samen te werken met RMST om riskmanagement binnen Taiwan en in de hele regio te promoten.