Ruim drie kwart (78%) van de organisaties beschouwt AI als een opkomend risico adopteert tegelijkertijd de technologie zelf . Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemingen geeft aan AI te gebruiken om de efficiëntie te verbeteren en hun digitale risicopositie te vergroten, zo komt naar voren uit het ‘Digital Risk report 2024: kansen en uitdagingen van de AI-grens’ van AuditBoard, een cloudgebaseerde platform dat audit-, risico-, compliance- en ESG-management transformeert,
Het jaarverslag, gebaseerd op een onderzoek onder ruim 400 beveiligingsprofessionals in de VS die betrokken zijn bij de aanpak van cybersecurity en digitale risico’s door hun organisatie, laat zien dat organisaties aanzienlijke vooruitgang boeken op het gebied van digitaal risicobeheer in vergelijking met voorgaande jaren. Uit de gegevens blijkt dat organisaties zich in 2024 2,5 keer vaker in de latere stadia van volwassenheid op het gebied van digitale risico’s bevinden dan vorig jaar, wat een solide trend naar proactief riskmanagement laat zien.
De AI-grens: digitale risico’s en kansen
Over het geheel genomen volgt een meerderheid van de organisaties AI-risico’s (78%), waarbij meer dan de helft AI op meerdere manieren gebruikt om hun digitale risicopositie te verbeteren, wat wijst op een cruciale verschuiving naar het benutten van geavanceerde technologieën.
- Twee derde van de organisaties geeft prioriteit aan AI-risicobeoordeling met behulp van bestaande interne processen (65%) en/of begeleiding en best practices van professionele organisaties (63%). Nog eens 55% zegt dat ze de huidige en toekomstige wet- en regelgeving gebruiken om risico’s te prioriteren;
- Meer dan de helft van de ondervraagde organisaties gebruikt AI om de teamproductiviteit te verbeteren (57%) en de detectie van bedreigingen te verbeteren (56%). Bijna de helft zegt dat ze het gebruiken bij rapportage (48%) en het automatiseren van actie- en reactieplannen (42%).
- Bijna de helft van de respondenten beschrijft hun risicotolerantie ten aanzien van AI als zeer hoog (17%) of hoog (29%), terwijl slechts 12 procent een lage (9%) of zeer lage (3%) AI-risicotolerantie rapporteert. Dit duidt op de groeiende acceptatie van AI als een opkomende technologie die zowel voordelen als risico’s met zich meebrengt.
Digitaal riskmanagement: volwassener, meer geïntegreerd en technologiegedreven
De bevindingen van het rapport benadrukken ook de snelle evolutie van digitale riskmanagementpraktijken en het belang van solide organisatorische samenwerking om de riskmanagementstrategieën te verbeteren.
- 87% van de bedrijven gebruikt rapporteerbare meetgegevens om digitale risico’s te beheren. Van deze groep beschouwt bijna iedereen (97%) hun statistieken als effectief, waarbij 59% zegt dat de statistieken die zij gebruiken zeer effectief zijn – wat het belang van datagestuurde besluitvorming onderstreept.
- Sterke samenwerking tussen teams die digitale risicokwesties beheren. Degenen met een solide samenwerking hebben meer dan twee keer meer kans dan alle anderen om hun rapporteerbare meetgegevens als zeer effectief te omschrijven (87% versus 41%);
- Organisaties blijven afstand nemen van handmatige benaderingen zoals spreadsheets en gedeelde schijven, waarbij vier op de vijf zeggen dat ze cloudgebaseerde risicobeheersoftware gebruiken om digitale risico’s te managen;
“De bevindingen uit dit onderzoek onderstrepen het belang van de ontwikkeling van digitale riskmanagementpraktijken”, zegt Richard Marcus, Chief Information Security Officer bij AuditBoard. “Naarmate organisaties volwassener worden in hun aanpak, zal het integreren van geavanceerde technologieën en het bevorderen van sterke samenwerking van cruciaal belang zijn om opkomende bedreigingen voor te blijven en digitale activa te beschermen.”
Bezoek AuditBoard.com voor het volledige rapport.