Het aantal vacatures in de retailsector is het afgelopen jaar fors afgenomen. Uit een analyse van vacaturesite Indeed blijkt dat het vacatureniveau op 1 maart 2025 ruim een kwart lager lag dan een jaar eerder. Deze daling wijst op een verschuiving in de sector, die zich aanpast aan nieuwe technologieën, economische druk en veranderende personeelsbehoeften.
De Nederlandse retailsector verandert snel. Het aantal fysieke winkels is de afgelopen jaren afgenomen, met een daling van 4.453 winkels tussen 2023 en 2024 (RetailTrends). Dit heeft deels te maken met de groeiende concurrentie van online winkels en het veranderende koopgedrag van consumenten, die steeds vaker kiezen voor online aankopen in plaats van het bezoeken van fysieke winkels.
Ook is er sprake van consolidatie binnen de sector, waarbij steeds meer kleinere retailers het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. In 2024 werden er meer faillissementen gemeld, vooral in het non-foodsegment. De grotere ketens lijken te profiteren van schaalvoordelen en richten zich steeds meer op kostenbesparing en efficiëntere bedrijfsmodellen.
Retail in transitie: minder vacatures, andere functies
De afname in het aantal vacatures kan volgens Stan Snijders, Managing Director bij Indeed Benelux, het gevolg zijn van meerdere structurele ontwikkelingen: “Retailorganisaties herstructureren hun teams en zoeken steeds vaker naar medewerkers die flexibel inzetbaar zijn. Bijvoorbeeld iemand die in de ochtend een levering verwerkt en in de middag klanten helpt aan de kassa. Steeds meer retailers investeren in technologie zoals zelfscankassa’s en digitaal voorraadbeheer. Hierdoor neemt de behoefte aan traditioneel winkelpersoneel af, terwijl de vraag naar allround medewerkers met klantgerichte én digitale vaardigheden juist toeneemt.”
Piek na pandemie
Tijdens de coronapandemie schoot het vacatureniveau in de retailsector kortstondig omhoog, mede door heropeningen van winkels en personeelstekorten in essentiële detailhandel. Vanaf 2022 zette een dalende trend in, met een daling van 25% tussen maart 2024 en maart 2025.
“Hoewel het totale aantal vacatures daalt, ontstaan er tegelijkertijd ook nieuwe kansen. Door e-commerce en digitalisering verschuift de werkgelegenheid deels binnen de retailsector, maar ook naar aanverwante domeinen zoals logistiek, IT en online marketing. Zo verandert de aard van het werk, en ontstaan er ook andere typen banen”, sluit Snijders af.