Terwijl het nieuws over de onderhandelingen om een einde te maken aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland de krantenkoppen domineert, zijn het de beleidsveranderingen op het gebied van klimaat en energie – van de vele beleidsveranderingen van de nieuwe Amerikaanse regering – die het op één na grootste risico vormen voor organisaties, zo blijkt uit een van de recente Airmic Big Question onderzoeken. Hogere tarieven waren het grootste risico voor organisaties in het onderzoek.
Julia Graham, CEO van Airmic: “In een steeds complexer en onderling verbonden risicolandschap, dat gepaard gaat met de toenemende snelheid van verandering, moeten riskprofessionals en hun organisaties bovenop de gebeurtenissen zitten door te vertrouwen op kwaliteitsvolle informatiebronnen, die voortdurend veranderingen in beleid en andere kwesties in de gaten houden.”
Op de dag dat hij op 20 januari aantrad, ondertekende president Donald Trump een uitvoeringsbevel om het proces te starten om de VS terug te trekken uit de Overeenkomst van Parijs (’klimaatakkoord’), een internationaal verdrag onder het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) dat tot doel heeft de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich aan te passen aan klimaatverandering. Tijdens zijn eerste presidentschap trok president Trump de VS terug uit het akkoord, waarna president Joe Biden zich kort na zijn aantreden in 2021 weer aansloot.
Hoe-Yeong Loke, Head of Research bij Airmic: “Bedrijven willen consistentie in (de ontwikkeling van het toekomstig) beleid, vooral wanneer ze investeren in klimaattransitieplannen voor de lange termijn. Ze proberen zich aan te passen aan de vele versnellingen die de VS in minder dan tien jaar heeft doorgevoerd op het gebied van klimaatmaatregelen, op een moment dat ze dringend op zoek zijn naar duidelijk wereldwijd politiek leiderschap in de aanpak van klimaatverandering. Hoe cruciaal klimaatactie ook is, riskprofessionals en organisaties moeten beseffen dat het vandaag de dag wel degelijk een politieke kwestie is. Ze moeten verdergaan met een veelzijdige kijk op risico’s in plaats van zich te richten op slechts twee of drie belangrijke kwesties.”
De nieuwe Amerikaanse regering is ook bezig met het terugdraaien van de inspanningen op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DE&I) in de Amerikaanse federale overheid, die volgens haar ‘verspillend’ en ‘discriminerend’ zijn. Respondenten in de Airmic Big Question-enquête van deze week zeiden dat de beleidswijzigingen van de regering op het gebied van DE&I de op drie na grootste bedreiging vormden voor hun organisaties.
Leigh-Anne Slade, Head of Media, Communications and Interest Groups: “De leden van Airmic zijn over het algemeen riskprofessionals bij wereldwijde bedrijven die een aanzienlijke aanwezigheid in de VS zouden hebben, dus alle beleidsveranderingen die de nieuwe Amerikaanse regering met zich meebrengt, kunnen een impact op hen hebben. Sommigen van hen hebben gemeld dat hun projecten in de VS zijn geannuleerd of opgeschort als gevolg van deze beleidswijzigingen. Goede samenwerking en communicatie binnen de riskmanagementprofessie zijn de sleutel tot het aanpakken van veel van deze beleidskwesties, en de speciale belangengroepen van Airmic zijn een belangrijk platform voor hen geweest – een door de Chatham House Rule beschermde veilige ruimte om beleidsuitdagingen te bespreken waarmee hun organisaties worden geconfronteerd.”