Omzetontwikkeling transportmiddelenmakers loopt uiteen

Producenten van transportmiddelen hebben in het derde kwartaal een omzetstijging van 1,3% geboekt, maar tussen de producenten waren grote verschillen. Auto- en aanhangwagenproducenten schreven 31% bij, terwijl de makers van andere transportmiddelen samen bijna 30% omzet inleverden. Dat meldt CBS in de kwartaalmonitor Industrie.De makers van bijvoorbeeld schepen, spoor- en trammaterieel, vliegtuigen en andere transportmiddelen leverden over de grenzen met ruim 35% meer dan een derde van de omzet in. Binnen Nederland daalde de omzet gemiddeld met 11%.

 

De totale omzet daalt sinds begin 2015, maar zo sterk als in het derde kwartaal van dit jaar is de daling nog niet geweest. In de eerste twee kwartalen daalde de omzet met respectievelijk 12,1% en 11,0%. Afgelopen kwartaal nam de binnenlandse omzet nog met 5,9% toe, de buitenlandse omzet daalde toen met 16,7%.Scheepsbouwers maken het grootste deel uit van deze groep producenten. De scheepvaart heeft momenteel last van overcapaciteit.

De auto- en aanhangwagenproducenten schreven in het derde kwartaal 31% omzet bij. Deze groep producenten noteert al het hele jaar stevige omzetstijgingen. In de totale industrie daalde de omzet met 3,0 %ten opzichte van het derde kwartaal van 2015. De aardolie-industrie trekt de resultaten van de totale industrie omlaag.