De
horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de
verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020
met
14% af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de
eerste omzetdaling in zeven jaar tijd. Het volume, de voor prijsveranderingen
gecorrigeerde omzet, daalde met 14,5% Vooral in maart daalden de omzet en het
volume van de horeca sterk.
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 14,9 % in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het volume daalde met hetzelfde percentage. Een kwartaal eerder nam de omzet van logiesverstrekkers nog toe met 1,1%. De omzet van hotels nam in het eerste kwartaal van 2020 met 16,9% af.
Omzet eet- en drinkgelegenheden neemt fors af
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 13,6% minder omgezet dan het kwartaal daarvoor. Het volume daalde met 14,4%. Met een daling van 16,8% nam de omzet van restaurants het sterkst af. Het volume daalde met 17,2%. Ook bij cafés namen omzet en volume af, met respectievelijk 16,3 en 16,9%t. De omzet van fastfoodrestaurants en kantines en catering daalde minder sterk, maar nog altijd met respectievelijk 8,9 en 9%.
Net als bij de logiesverstrekkers, is bij eet- en drinkgelegenheden de omzetdaling in het eerste kwartaal van 2020 vooral toe te schrijven aan maart. De omzetdaling in maart was het grootst bij cafés en restaurants. Ook kantines en catering en fastfoodrestaurants hebben in maart 2020 flink minder omgezet.
Ondernemersvertrouwen horeca sterk verslechterd
In alle bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen in het tweede kwartaal gedaald. Door de vele bedrijfssluitingen vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus was het pessimisme veruit het grootst bij ondernemers in de horeca. Daar komt de stemmingsindicator (% positieve antwoorden – % negatieve antwoorden) uit op -84,3. Een kwartaal eerder hielden positieve en negatieve ondernemers elkaar nog in evenwicht (0,2).
Bron: CBS, EIB, KVK, MKB-Nederland, VNO-NCW