Omzet groothandel bijna zeven procent hoger in eerste kwartaal 2023

In het eerste kwartaal van 2023 heeft de groothandel en handelsbemiddeling 6,7% meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetgroei was daarmee lager dan die in de vorige zeven kwartalen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De groothandel in olie en steenkool had het eerste kwartaal van 2023 een groei van 0,8% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 groeide de omzet van de oliehandel fors. Hierbij spelen de hogere brandstofprijzen een belangrijke rol. Na het derde kwartaal van 2022 vlakte de omzetgroei af in vergelijking met voorgaande kwartalen. De omzetgroei in het eerste kwartaal van 2023 was de laagste in twee jaar. 

Ook in andere branches van de groothandel was de omzet hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 nam de omzet het meest toe in de groothandel in industriemachines (bijna 16%), voedingsmiddelen (ruim 13%) en in ICT-apparatuur (ruim 12%).In het eerste kwartaal van 2023 werden 65 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet verklaard. Dit was het grootste aantal faillissementen sinds het tweede kwartaal van 2020. Ook in het totale bedrijfsleven nam het aantal uitgesproken faillissementen toe in het eerste kwartaal van 2023.

Ondernemersvertrouwen groothandel hoger in tweede kwartaal 2023

In het tweede kwartaal van 2023 kwam het ondernemersvertrouwen van ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling uit op 12 punten. Daarmee was het vertrouwen van ondernemers bijna 5 punten hoger dan een kwartaal eerder. Ondernemers verwachten meer omzet te behalen in het tweede kwartaal. 

Ondernemers in de groothandel zijn aan het begin van het tweede kwartaal 2023 minder optimistisch over de export dan in het eerste kwartaal. De exportindicator komt uit op 3,8 tegenover 4,5 in het vorige kwartaal. Vooral het oordeel over de buitenlandse orderpositie verslechterde. Daarnaast was ook het oordeel over de buitenlandse omzet iets lager. Over de verwachte orderontvangst, en met name over de buitenlandse concurrentiepositie, waren ondernemers juist positiever dan een kwartaal eerder. De daling van de exportindicator past in de dalende trend sinds begin 2022.