Meer dan de helft van de Britse MKB-bedrijven dreigen failliet te gaan; stijging belastingen en verzekeringspremies grootste zorg

Uit een onderzoek onder meer dan 1.000 Britse kleine bedrijven is gebleken dat de stijgende brandstof- en energiekosten nu worden beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan in 2022. Uit het SME Insights Report, gepubliceerd door Simply Business, bleek ook dat een derde (36%) aangaf dat stijgingen van belastingen ende verzekeringspremies hun grootste zorg vormen.

Uit het rapport blijkt dat 70% van de MKB-eigenaren zegt dat stijgende kosten over de hele linie dit jaar hun grootste uitdaging vormen. De helft (49%) zegt dat zij hun premies zullen verhogen om de toegenomen uitgaven te compenseren. Een op de vijf (21%) is van plan de prijzen met 6-10 procent te verhogen, en voor bijna een op de tien eigenaren (7%) kunnen deze verhogingen oplopen tot 20 %.

Daarom roepen drie op de vijf (59%) kleine ondernemers de regering op om het energieprijsplafond te herzien of te verlagen. Een vijfde (21%) vindt dat de btw-verlaging moet worden herzien of uitgebreid, en meer dan een op de tien (12%) vindt dat de regering de verzekeringen in hun land moet herzien of verlagen.

Hoewel de energieprijsplafonds niet rechtstreeks van toepassing zijn op bedrijven, hebben miljoenen kleine ondernemers nog steeds te maken met hogere energierekeningen in een tijd waarin de kosten op de meeste operationele gebieden stijgen. Tegelijkertijd wordt een groot aantal huishoudens getroffen door stijgende energierekeningen en daalt de koopkracht van de consument doordat mensen bezuinigen op niet-essentiële uitgaven. KMO’s in de sectoren voeding en drank, horeca en detailhandel lopen het grootste risico, waardoor de inkomsten en het inkomen van kleine ondernemers die zich nog in de cruciale herstelperiode na de pandemie bevinden, dalen.

Uit het rapport blijkt ook dat een vijfde (22%) van de mkb-bedrijven verklaart dat een gebrek aan middelen of toegang tot krediet dit jaar tot sluiting zou kunnen leiden.

Grootste bedreigingen voor het voortbestaan van mkb’s in 2022:

Stijgende brandstof- en energiekosten – 54%

Belasting- en premieverhogingen – 36%

Gebrek aan middelen of toegang tot krediet – 22%

Marketing en het vermogen om klanten te vinden – 26%.

Herstellen van pandemie-gerelateerde schades – 18%

87% van de eigenaren van kleine bedrijven heeft de afgelopen twee jaar elk gemiddeld 20.981 pond aan inkomsten verloren, en velen van hen lijden nog steeds financieel verlies. De totale kosten van COVID-19 bedragen nu 109,6 miljard pond, waarbij een op de zes (16%) denkt nooit meer financieel te kunnen herstellen van de pandemie. Drie op de vijf (62%) eigenaren geloven dat de economie de komende zes maanden zal verslechteren.

Desondanks blijven veel MKB-eigenaren erop vertrouwen dat hun bedrijf de storm kan doorstaan. Dit niveau van vertrouwen staat in schril contrast met het niveau tijdens de pandemie, toen in september 2020 een op de vijf (17%) voorspelde dat hun bedrijf een nieuwe lockdown niet zou overleven. Bijna twee jaar later zegt een derde (34%) nu meer vertrouwen te hebben in de vooruitzichten van hun bedrijf dan 6-12 maanden geleden, waarbij 71% veel vertrouwen heeft in de vooruitzichten van hun bedrijf in 2022.

Alan Thomas, UK CEO bij Simply Business: “Ons SME Insights Report geeft duidelijk aan dat eigenaren van kleine bedrijven steun van de overheid willen en nodig hebben, waarbij drie op de vijf vragen om een herziening of verlaging van het energieprijsplafond.  In de tussentijd, terwijl de energieprijsplafonds niet van toepassing zijn op bedrijven, zien eigenaren hun energierekeningen in het algemeen stijgen. Door de stijgende brandstof- en energiekosten en de algemene stijging van de kosten van het levensonderhoud is het begrijpelijk dat huishoudens bezuinigen op niet-essentiële uitgaven. Er is sprake van een domino-effect. Het effect op het koopgedrag van de consument zal doorwerken in de boeken van kleine ondernemers, op een moment dat het MKB onze steun het hardst nodig heeft.

“De laatste tariefsverhoging kwam ook met een duidelijke recessiewaarschuwing en vormt een ernstig risico voor veel kleine bedrijven. Eenmanszaken en micro-ondernemingen zullen de druk meer dan de meesten voelen. Dit alles komt op een moment dat velen nog in de herstelmodus zitten. Een op de zes denkt dat ze nooit financieel zullen herstellen van de pandemie.

“Hoewel het bemoedigend is dat de meerderheid optimistisch blijft over de kansen van hun bedrijf, is het duidelijk dat eigenaren steun nodig hebben om de druk van de stijgende kosten te doorstaan.“