In 2024 zal ongeveer de helft van de wereldbevolking naar de stembus gaan. Een onlangs gepubliceerd door WTW over het ‘jaar van de verkiezingen’ benadrukt de opkomst van het populisme en de geopolitieke impact als een van de grootste risico’s om in de gaten te houden naarmate het jaar vordert. Iets dat wordt weerspiegeld in de ledenenquête van riskmanagementorganisatie Airmic. Ongeveer een derde (32%) van de aangesloten risks- en insurancemanagers bestempelt het toenemend populisme en geopolitieke ontwikkelingen als toprisico’s, op ruime afstand gevolgd door economische groei (18%), veranderende wet- en regelgeving en politiek geweld (beide 9%)
Julia Graham, CEO van Airmic, zegt: “In een wereld van steeds meer onderling verbonden risico’s en met zoveel verkiezingen in een kort tijdsbestek, zal er natuurlijk een tendens zijn dat de geopolitieke impact van deze verkiezingen worden versterkt.” De respondenten van het Airmic onderzoek waren ook bezorgd over de oorlog tussen Israël en Hamas, evenals de afleiding van wereldwijde aandacht weg van de Oekraïne-crisis.
Leigh-Anne Slade, Head of Media, Communications and Interest Groups bij Airmic, vult aan: “Al deze geopolitieke megatrends zijn individueel van belang voor Airmic leden, maar wat het meest zorgwekkend is, is dat ze zich allemaal tegelijkertijd voordoen.” Tegen deze achtergrond volgen meer risicoprofessionals (56%) sociale media om verkiezingen te volgen. Ter vergelijking: tijdens de COVID-19 pandemie was slechts 19% van de respondenten in een Airmic-enquête dat het volgen van sociale media nuttig was om belangrijke ontwikkelingen. Daarnaast geeft 82% aan het dagelijkse nieuws te volgen op YV en schrijvende media, 22% raadpleegt hieromtrent experts en deskundige analisten en 7,5% betrekt overheid en politici erbij.
Gevraagd naar andere geopolitieke megatrends waarover zij zich zorgen maken, noemt 29% van de Airmic-leden verzwakking van de westerse invloed op mondiale agenda’s, 21% de toenemende invloed van Iran gesteund door Rusland & China, 18% de oorlog tussen Israël en Hamas, 13% de handelsgeschillen tussen VS en China en 13% het afleiden van wereldwijde aandacht van Oekraïne
Airmic’s Head of Research Hoe-Yeong Loke, zegt: “In een tijd waarin verkiezingen in toenemende mate worden gewonnen en verloren in de digitale sfeer, is het belangrijk dat risico’s in de gaten worden gehouden. worden gewonnen en verloren in de digitale wereld, is het belangrijk dat risicoprofessionals en hun organisaties sociale professionals en hun organisaties sociale media volgen, terwijl ze zich bewust zijn van de kwaadaardige impact die AI deep fakes kunnen hebben op onze democratie.
Maar liefst 50% van alle organisaties heeft geen risicobeoordelingen voor kunstmatige intelligentie uitgevoerd.Deze bevinding komt overeen met de resultaten van Riskonnect onderzoek van vorig jaar, waarin werd gemeld dat slechts 9% van de bedrijven wereldwijd zei voorbereid te zijn om te gaan met de risico’s van AI.38% heeft dit wel en 12% zegt plannen daartoe te hebben.Positiever nieuws is dat het onderwerp AI nu op de agenda van 78% Airmic-leden staat. Dit is een aanzienlijke verandering ten opzichte van een onderzoek uit 2023 door de National Association of Corporate Directors (NACD) in de VS, waaruit bleek dat terwijl 95% van de bestuurders erkent dat AI in de toekomst een impact zal hebben op hun bedrijf, maar dat slechts 28% zei dat dit het geval was. Bovendien geeft 59% aan de ethische risico’s van AI niet anders aan te pakken dan andere ethisiche risico’s, 6% wel en 24% zegt dat dit afhangt van het onderwerp en een op de negen zegt dit niet te weten.
Klimaat
Zo’n 52% van de organisaties heeft moeite met het vertalen van hun ambities rond hun klimaatveranderingsplannen om te zetten in actie, waarbij gebrek aan gegevens en budget worden genoemd als de belangrijkste factoren. Uit een KPMG-enquête uit 2023 bleek dat 27% van de respondenten ‘het opbouwen van de business case’ het moeilijkst vonden bij het ontwikkelen en implementeren van hun klimaatveranderingsplannen, selecteerde geen enkele respondent die optie in de Airmic-enquête. Er zijn kansen voor organisaties die begonnen met de klimaattransitie, maar ze worden geconfronteerd met pijnpunten waardoor hun klimaatambities enige tijd nodig hebben gehad om te zetten in actie.
Loke zegt: “Onze leden zeggen dat het een ‘gigantische onderneming’ is om inzicht te krijgen in de volledige koolstofimpact in hun hele toeleveringsketen – de zogenaamde Scope 3 uitstoot – laat staan om ervoor te zorgen dat al hun leveranciers en belanghebbenden. Soms moesten ze vertrouwen op gegevens van lage kwaliteit van hun toeleveringspartners, of op gegevens van lage kwaliteit van hun leveranciers in de toeleveringsketen, of hadden ze geen andere dan schattingen te maken op basis van bronnen van derden, zoals gemiddelden uit de sector. Het genereren van kapitaaluitgaven, om projecten te financieren om klimaatdoelstellingen binnen gestelde termijnen, is ook een uitdaging gebleken voor Airmic-leden.”