Broeikasgasconcentraties, de mondiale temperatuur op land en in de oceaan, het mondiale zeeniveau en de warmte-inhoud van de oceaan hebben allemaal recordhoogten bereikt in 2023, volgens het 34e jaarlijkse State of the Climate report.Het internationale jaarlijkse overzicht van het wereldklimaat, geleid door wetenschappers van NOAA’s National Centers for Environmental Information (NCEI)), is gebaseerd op bijdragen van bijna 600 wetenschappers uit 60 landen een geeft een uitgebreide update van klimaatindicatoren op aarde, opmerkelijke weersomstandigheden en andere gegevens die zijn verzameld door milieumonitoringstations en -instrumenten op het land, in het water, in het ijs en in de ruimte.
“Het BAMS State of the Climate rapport is het resultaat van een internationale inspanning om de wereldwijde klimaatomstandigheden in 2023 beter te begrijpen,” zegt NCEI-directeur Derek Arndt. “Dit rapport documenteert en deelt een opzienbarend, maar vaststaand beeld: Op dit moment hebben we te maken met een opwarmende wereld, en de indicatoren en gevolgen zijn overal op aarde zichtbaar. Het rapport is een nieuwe wegwijzer voor de huidige en toekomstige generaties.”De drie dominante broeikasgassen in de atmosfeer van de aarde – kooldioxide (links), methaan (midden) en lachgas (rechts) – bereikten allemaal nieuwe hoogten in 2023.
Opmerkelijke bevindingen uit het rapport over de Staat van het Klimaat zijn onder andere:
- Opvallende recordtemperaturen over de hele wereld. Uit een reeks wetenschappelijke analyses blijkt dat de jaarlijkse wereldwijde oppervlaktetemperatuur 0,99 tot 1,08 graden F (0,55 tot 0,60 graad C) boven het gemiddelde van 1991-2020 lag. Daarmee is 2023 het warmste jaar sinds het begin van de metingen halverwege tot laat in de 19e eeuw en overtreft het vorige record in 2016.
- De overgang in de Stille Oceaan van La Nina aan het begin van het jaar naar een sterke El Nino aan het eind van het jaar droeg bij aan de recordwarmte. Alle zeven grote mondiale temperatuurdatasets die zijn gebruikt voor analyse in het rapport zijn het erover eens dat de afgelopen negen jaar (2015-2023) de negen warmste waren die ooit zijn gemeten.
- De broeikasgasconcentraties op aarde waren de hoogste ooit gemeten. Koolstofdioxide, methaan en lachgas – de belangrijkste broeikasgassen op aarde – bereikten in 2023 opnieuw recordhoge concentraties. De jaarlijkse toename van het wereldgemiddelde van CO2 is gestegen van 0,6 ± 0,1 deeltjes per miljoen (ppm) per jaar aan het begin van de jaren 1960 tot een gemiddelde van 2,5 ppm per jaar in het laatste decennium van 2014-2023.
- El Nino-omstandigheden hebben bijgedragen aan recordhoge zeeoppervlaktetemperaturen. El Nino-omstandigheden in de equatoriale Stille Oceaan ontstonden in de boreale lente van 2023 en versterkten het hele jaar door. De gemiddelde jaartemperatuur van het aardoppervlak in 2023 was recordhoog en overtrof het vorige record van 2016 met 0,23 graad F (0,13 graad C). Elke maand van juni tot december was recordwarm.
- Op 22 augustus 2023 werd wereldwijd een hoogste gemiddelde dagtemperatuur aan het zeeoppervlak gemeten van 66,18 graden F (18,99 graden C). Ongeveer 94% van het oceaanoppervlak kreeg in 2023 te maken met ten minste één hittegolf, die wordt gedefinieerd als temperaturen aan het zeeoppervlak die gedurende ten minste vijf dagen tot de warmste 10% behoren van alle geregistreerde gegevens op een bepaalde locatie op die dag.
- De oceaanwarmte en het mondiale zeeniveau waren de hoogste ooit gemeten. In de afgelopen halve eeuw heeft de oceaan meer dan 90% van de overtollige energie opgeslagen die door broeikasgassen en andere factoren in het systeem van de aarde is gevangen. De wereldwijde warmte-inhoud van de oceaan, gemeten vanaf het oceaanoppervlak tot een diepte van 2000 meter (meer dan 6.500 voet), bleef stijgen en bereikte nieuwe recordhoogten in 2023. Het wereldgemiddelde zeeniveau was voor het 12e achtereenvolgende jaar recordhoog, ongeveer 101,4 millimeter boven het gemiddelde van 1993 (toen met satelliethoogtemetingen werd begonnen).
- Hittegolven en droogte droegen bij aan massale bosbranden over de hele wereld. Tijdens de late lente en een recordwarme zomer brandde er ongeveer 37 miljoen acres in Canada, een gebied dat meer dan twee keer zo groot is als Ierland en meer dan het dubbele van het vorige record uit 1989. Bijna 232.000 mensen werden geëvacueerd vanwege de dreiging van bosbranden en de rook van de bosbranden trof regio’s in heel Canada, de dichtbevolkte steden New York City en Chicago en zelfs gebieden in West-Europa.
- In september en oktober brandden miljoenen hectaren bosbrand in het Northern Territory van Australië. In 2023 brandde de grootste natuurbrand in de Europese Unie sinds het begin van het record in 2000 honderdduizenden hectaren in Griekenland van midden augustus tot begin september.
- Het noordpoolgebied was warm en bevaarbaar. Het Noordpoolgebied had het op drie na warmste jaar in het 124-jarig record, met een recordwarme zomer (juli tot september). De seizoensgebonden minimale ijsbedekking op de Noordpool, die gewoonlijk in september wordt bereikt, was de op vier na kleinste in de 45-jaar oude recordperiode. De hoeveelheid meerjarig ijs – ijs dat ten minste één zomers smeltseizoen overleeft in het Noordpoolgebied – bleef dalen. Sinds 2012 is er bijna geen ijs meer in het noordpoolgebied dat ouder is dan vier jaar.
- Het Antarctische zee-ijs bereikte in 2023 recorddiepten. In acht maanden was er een nieuw gemiddeld laagterecord voor de omvang van het zee-ijs (bedekking) en het zee-ijsoppervlak, en op 278 dagen in 2023 was er een nieuw laagterecord voor de dagelijkse omvang van het zee-ijs. Op 21 februari 2023 bereikte de omvang van het Antarctische zee-ijs en het zee-ijsoppervlak een historisch laagterecord, en overtrof daarmee het vorige laagterecord dat slechts een jaar eerder in februari 2022 was gevestigd.
- De activiteit van tropische cyclonen was onder het gemiddelde, maar de stormen vestigden nog steeds records over de hele wereld. Er waren vorig jaar 82 tropische stormen met een naam, wat lager was dan het gemiddelde van 87 in de periode 1991-2020. Zeven tropische cyclonen bereikten een intensiteit van categorie 5 op de Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale. Wereldwijd steeg de geaccumuleerde cycloonenergie – een gecombineerde meting van de sterkte, frequentie en duur van tropische stormen en orkanen – van het laagste niveau in het 43-jarig record in 2022 tot boven het gemiddelde in 2023.