ING Research: Minder woningverkopen in 2023

Twee derde van de mensen denkt dat er dit jaar minder huizen worden verkocht. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 19.000 lezers van de ING Nieuwsbrief. ING Research verwacht dat het aantal woningverkopen verder afneemt: van 193.000 in 2022 naar 175.000 in 2023.


Dit jaar daalt het aantal woningverkopen, zo is de verwachting. Ruim twee derde van de ondervraagden (69%) ziet het aantal transacties afnemen, slechts een derde (14%) voorziet nog een stijging van het aantal verkochte woningen. Een groep van 17% verwacht weinig verschil met vorig jaar, toen er 193.000 woningtransacties plaatsvonden. ING Research verwacht dat het aantal woningverkopen in 2023 verder afneemt naar 175.000.

Dalende huizenprijzen
Na bijna een decennium van oplopende woningprijzen, sloeg de woningmarkt halverwege 2022 om. Tot en met maart van dit jaar zijn de prijzen in totaal gemiddeld met 4,2% gedaald (seizoensgecorrigeerd). Dit komt neer op een prijsdaling van zo’n 0,5% per maand. Vooruitkijkend verwachten we dat de woningmarkt in 2023 verder afkoelt. Gedurende heel 2023 dalen de prijzen naar verwachting gemiddeld zo’n 6%. Belangrijke boosdoener voor de prijsdaling is de opgelopen rente.

De hogere rentes verhogen de maandelijkse hypotheeklasten en zetten zo de betaalbaarheid onder druk. Ondanks de lagere prijzen is de betaalbaarheid van een koopwoning verslechterd vergeleken met een jaar geleden. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen.

Meer bordjes in de tuin
In Nederland staan ruim 4,6 miljoen koopwoningen. Afgelopen jaren is het aandeel van de woningen dat te koop stond flink gedaald. Begin vorig jaar stond gemiddeld maar 0,3% van de totale woningvoorraad te koop. Per saldo is dit aantal woningen met een bordje in de tuin inmiddels flink opgelopen. Het aandeel te koop staande woningen ligt inmiddels alweer ruim boven de 1%. Doorstromers zetten in de huidige marktomstandigheden hun woning eerder te koop dan voorheen. Het woningaanbod neemt hierdoor toe.