FERMA heeft deze week haar Position Paper on the Revision of the EU Public Procurement Directives (PPD) gepubliceerd, als reactie op de openbare raadpleging van de Europese Commissie, waarin een reeks beleidsopties wordt voorgesteld om meer flexibiliteit te introduceren in aanbestedingsprocedures voor bedrijven in de publieke sector bij de aankoop van verzekeringenn.
In een steeds volatielere risico-omgeving is de behoefte aan robuuste en allesomvattende verzekeringsoplossingen om de veerkracht van entiteiten in de publieke sector te versterken van cruciaal belang. FERMA is echter van mening dat de huidige PPD-vereisten met betrekking tot openbare aanbestedingen voor verzekeringen te belastend zijn voor zowel bedrijven als verzekeraars en onvoldoende flexibiliteit bieden om op een efficiënte en kosteneffectieve manier dekking te krijgen.
FERMA pleit dan ook voor herziening EU-richtlijnen voor overheidsopdrachten om overheidsbedrijven beter in staat te stellen verzekeringen aan te kopen. “Gebrek aan flexibiliteit en administratieve lasten belemmeren openbare aanbestedingen voor verzekeringen en ontmoedigen de deelname van verzekeraars.”
Inefficiënties binnen de PPD
De huidige inefficiënties van de markt die door de richtlijnen worden veroorzaakt, zijn onder andere de duur van het aanbestedingsproces, dat tot drie maanden in beslag kan nemen. Aangezien onderhandelingen over polisvernieuwing gewoonlijk jaarlijks en voornamelijk in het vierde kwartaal plaatsvinden, kan deze langere aanbestedingsperiode betekenen dat verzekeraars zich meer richten op mogelijkheden in de particuliere sector dan op openbare aanbestedingen.
De PPD stelt ook aanzienlijke administratieve eisen aan zowel overheidsbedrijven als verzekeraars. Voor deelname aan openbare aanbestedingen moeten verzekeraars uitgebreide documentatie produceren, aangezien ze uitgebreide gegevenspunten moeten verstrekken als onderdeel van het European Single Procurement Document..
Verder is FERMA van mening dat aanbestedingsprocedures de flexibiliteit ontberen die nodig is om in de huidige dynamische verzekeringsmarkt te opereren. De complexiteit die inherent is aan grootschalige verzekeringsprogramma’s en de noodzaak voor meerdere verzekeraars om deel te nemen aan één risico wordt niet adequaat meegenomen in de PPD, vooral omdat de richtlijnen ervan uitgaan dat elke aanbesteding één winnaar zal hebben.
Als gevolg daarvan zijn overheidsbedrijven vaak in het nadeel wanneer ze onderhandelen over verzekeringsdekking, waardoor ze hogere premies moeten betalen dan particuliere bedrijven en het risico lopen dat ze onvoldoende dekking vinden.
De richtlijn overheidsopdrachten aanpassen
Om deze inefficiënties en het gebrek aan flexibiliteit aan te pakken, pleit FERMA voor een herziening van de PPD en heeft ze de Europese Commissie opgeroepen om de volgende beleidsopties te overwegen:
- Aanpassing van de PPD om lichtere vereisten voor verzekeringscontracten in te voeren. FERMA heeft verschillende gebieden geïdentificeerd waar de regelgeving kan worden verbeterd, hoewel ze van mening is dat deze optie de problemen rond de aankoop van verzekeringen niet oplost.
- Verzekeringsovereenkomsten uitsluiten van het toepassingsgebied van de richtlijn. Dit zou aansluiten bij de bestaande uitsluitingen van leningen en andere financiële producten en verenigbaar zijn met de algemene doelstellingen van de richtlijn.
- Verslaglegging achteraf over de aankoop van verzekeringspolissen toestaan. Dit zou voor meer transparantie zorgen en tegelijkertijd overheidsbedrijven de nodige flexibiliteit bieden. Deze optie zou echter wel een extra administratieve last betekenen in vergelijking met een uitsluiting.
In een reactie op de voorgestelde herzieningen zegt Typhaine Beaupérin, CEO van FERMA: “FERMA erkent de noodzaak van een robuuste en effectieve EU-aanbestedingsprocedure. In zijn huidige vorm vormt de PPD echter een aanzienlijke belemmering voor bedrijven in de publieke sector om een uitgebreide dekking te krijgen tegen een prijs die overeenkomt met die van particuliere bedrijven. Bovendien ontmoedigen de vereisten verzekeraars om deel te nemen aan openbare aanbestedingen, wat schadelijk is voor de veerkracht en het concurrentievermogen van de EU. We dringen er daarom bij de Europese Commissie op aan om te overwegen de administratieve lasten te verminderen, verzekeringspolissen uit te sluiten van het toepassingsgebied van de richtlijnen of rapportage achteraf toe te staan om meer flexibiliteit bij de inkoop mogelijk te maken.”