Riskmanagement, duurzaamheid en efficiëntie in regelgeving vormen de kern van de missie van FERMA. “Ons Beleidsmanifest voor 2024-2029 schetst een visie die nauw aansluit bij het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2025, met name wat betreft het bevorderen van efficiëntie, veerkracht en strategische groei in de hele Europese Unie. De agenda van de Commissie geeft prioriteit aan concurrentievermogen, duurzaamheid en crisisparaatheid – allemaal zaken die goed aansluiten bij onze strategische doelstellingen”, licht de overkoepelende Europese riskmanagementorganisatie toe .
Een van de belangrijkste pijlers van het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2025 is het verminderen van de regeldruk, met name voor kleine en middelgrote ondernemingen en industrieën die te maken hebben met complexe nalevingseisen. “Het onlangs voorgestelde omnibuspakket voor duurzaamheidsregels, gericht op het vereenvoudigen van regelgeving en het stroomlijnen van rapportagevereisten, is een cruciale stap in het verminderen van administratieve lasten. Dit sluit aan bij ons streven om ervoor te zorgen dat regelgevingskaders zowel effectief als praktisch zijn. We zullen actief deelnemen aan dit proces door onze expertise op het gebied van duurzaamheidsrapportage te delen met de Europese instellingen en door te pleiten voor de bevordering van duurzaamheidsriskmanagement en klimaatbestendigheid in een efficiënter regelgevingskader dat een evenwicht biedt tussen naleving en innovatie en concurrentievermogen in de EU”, aldus FERMA.
Clean Industrial Deal
De onlangs voorgestelde Clean Industrial Deal van de EU versterkt de noodzaak van gestructureerde klimaatrisicobeoordeling en transitieplanning – een principe dat centraal staat in onze duurzaamheidsaanpak. “We benadrukken de noodzaak om de bescherming tegen klimaatrisico’s te verbeteren en de gaten in de klimaat- en overgangsverzekeringen te dichten. Dit sluit aan bij de inzet van de Commissie om duurzame industriële praktijken te stimuleren. FERMA zet zich in om samen met de Europese Commissie en andere belangrijke belanghebbenden een levensvatbare EU-brede herverzekeringsregeling voor klimaatgerelateerde risico’s te ontwikkelen. We zullen actief blijven deelnemen aan de discussies en ervoor zorgen dat bedrijven toegang hebben tot betere verzekeringsoplossingen die veerkracht ondersteunen in een veranderend risicolandschap.”
Zowel FERMA als de Europese Commissie erkennen dat cyberveiligheid een groeiend risicogebied is. Cyberdreigingen blijven de eerste zorg voor risicomanagers sinds 2018.”Wij pleiten voor een vereenvoudigde cyberrapportagestructuur, voortbouwend op ons bestaande werk aan de cyberrapportagestapel, om dubbele en complexe rapportagevereisten voor bedrijven te verminderen. Omdat bedrijven steeds meer moeite hebben om dekking te krijgen voor catastrofale cyberrisico’s, onderzoeken we samen met de speciale EU-agentschappen en beleidsmakers het idee van een backstop op EU-niveau voor catastrofale cybergebeurtenissen.”
Sleutelrol
De Europese Commissie wil de veerkracht van Europa vergroten. “De komende Preparedness Union Strategy zal een sleutelrol spelen in het verbeteren van de crisisparaatheid. FERMA pleit ervoor om binnen deze strategie de focus te houden op klimaat- en cyberverstoringen, zodat bedrijven beter toegerust zijn om opkomende bedreigingen het hoofd te bieden. In het licht van ons aanstaande Foresight-rapport zullen we banden aanknopen met het EU Foresight Network en onze expertise delen om proactieve risico-identificatie en -mitigatie te ondersteunen. Daarnaast pleiten we voor het integreren van een risicobeheerbenadering in de EU-beleidsvorming om betere besluitvorming te stimuleren.”
Regelgevende kaders evolueren en nieuwe risico’s duiken op, bedrijven hebben beleid nodig dat hen niet alleen beschermt, maar ook in staat stelt. “FERMA blijft zich inzetten om een proactieve stem te zijn bij het vormgeven van regelgeving die duidelijk, toekomstgericht en risicobewust is. We zullen blijven samenwerken met EU-beleidsmakers en industrieleiders om oplossingen te vinden die stabiliteit, innovatie en concurrentievermogen op de lange termijn in heel Europa stimuleren.”