Export van goederen voor het eerst boven 700 miljard euro

In 2022 was de exportwaarde van goederen 170,4 miljard euro (30%) hoger dan in 2021. De goederenimport nam toe met 182,2 miljard euro (37 procent). Deze groei kwam vooral door hogere handelsprijzen. De openheid van de Nederlandse economie is de laatste jaren niet verder gegroeid. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers, naar aanleiding van de Week van de Globalisering.

Na het herstel van de coronacrisis en de eerste prijsstijgingen in 2021 steeg de waarde van de Nederlandse goederenhandel in 2022 opnieuw. Dit komt door de fors hogere prijzen van veel goederen zoals brandstoffen, voedingsmiddelen en materialen. De omvang van de handel (het volume) nam ook toe, maar veel minder sterk. Het volume van de in- en uitvoer was, gecorrigeerd voor de prijsstijgingen, in 2022 ongeveer 2,3% groter dan in 2021.

Duurdere brandstoffen in 2022

Bijna 50% van de stijging in de exportwaarde kwam voor rekening van de export van minerale brandstoffen. De fors hogere prijzen van brandstoffen spelen hierin een grote rol. In 2022 kostte een vat ruwe aardolie gemiddeld ongeveer 93 euro. Dat was 40% meer dan een jaar eerder. Ook de exportwaarde van mobiele telefoons, machines en toestellen, zoals industriële machines of machines voor de chipindustrie, en chemische producten was in 2022 hoger dan in 2021.

Ongeveer 57% van de groei in de exportwaarde hing samen met een groei in de waarde van de wederuitvoer. De grootste groei bij wederuitvoer was van minerale brandstoffen, mobiele telefoons, chemische producten en geneesmiddelen. De exportgroei van Nederlandse makelij zit onder andere in de minerale brandstoffen, machines en bereide voedingsmiddelen

Bijna 40 procent minder Nederlandse export naar Rusland

Duitsland is de grootste exportpartner van Nederland, en ook in absolute zin groeide de exportwaarde naar onze oosterburen in 2022 het sterkst (+53 miljard euro). Ook de overige top-5 exportlanden (België, Frankrijk, het VK, de VS) ontvingen een hogere waarde aan export uit Nederland. Rusland zakte in 2022 verder weg als exportpartner van Nederland, van de 18e naar de 29e plaats. Afgelopen jaar ging er 37 procent minder goederenexport naar Rusland dan in 2021. De omringende landen van Rusland ontvingen in 2022 flink meer export. Kirgizië, Armenië en Kazachstan spannen de kroon met ruim 100 procent meer goederen uit Nederland.

Openheid Nederlandse economie groeit niet verder

Ondanks de sterk stijgende handelswaarde is de openheid van de Nederlandse economie de laatste jaren niet verder gegroeid. Als het volume van de export wordt afgezet tegen het bbp, dan is er in de afgelopen decennia een stijgende lijn te zien in de openheid van Nederland en de verwevenheid met het buitenland. Hierin speelt de export van Nederlandse makelij een belangrijke en stabiele rol. De omvang van de wederuitvoer neemt (zowel absoluut als in percentage van bbp) toe en is nu groter van omvang dan de export van Nederlandse makelij. Nederland verdient echter fors meer aan de export van Nederlandse makelij dan aan wederuitvoer.