Containerrederijen verdienen in 2021 meer dan in afgelopen 20 jaar bij elkaar

De coronapandemie kent economische winnaars en verliezers. Eén sector behoort tot de absolute winnaars: de mondiale containerscheepvaart. De aanhoudend hoge prijzen voor containervervoer leiden bij de rederijen dit jaar naar verwachting tot een ongekend bedrijfsresultaat van $150 miljard. En 2022 belooft zelfs nog iets beter uit te pakken, meldt het FD vandaag.

 Uit de jongste prognose van het maritieme onderzoeksbureau Drewry komt een beeld naar voren dat ongekend is voor de containervaart. De analisten van Drewry hebben hun winstverwachting voor de derde keer omhoog moeten bijstellen.De door de coronapandemie veroorzaakte verstoringen in de logistieke keten duren volgens analist Simon Heaney van Drewry langer dan gedacht. “Chinese havens zijn getroffen door coronabesmettingen. Daar zijn recent slechte weersomstandigheden bij gekomen”, aldus Heaney onlangs in een webinar. De vervoerstarieven zijn hierdoor op een hoog niveau gebleven. Een grote container laten vervoeren van Sjanghai naar Rotterdam is met $14.555 nog altijd bijna 558% duurder dan een jaar geleden, laat de World Container Index zien.

Ongekende winsten

Drewry gaat er nu vanuit dat het gezamenlijke bedrijfsresultaat (ebit) — de winst voor aftrek van rentelasten en belastingen — van de containerrederijen in 2021 zal uitkomen op $150 miljard tegen $25 mrd in 2020. In eerdere schattingen ging de het Britse onderzoeksbureau nog uit van $80 miljard en $100 miljard. “In de twintig jaar ervoor kwam de gezamenlijke ebit uit op $109 miljard|’, aldus Heaney.

De analisten van Drewry zien pas eind 2022 enige verlichting optreden. Daardoor zullen de gemiddelde tarieven hoog blijven. Voor volgend jaar gaat Drewry er dan ook van uit dat het totale bedrijfsresultaat van de rederijen met $155 miljard nog iets hoger uitkomt.

Geen snelle oplossingen

De coronabesmettingen en de lockdowns hebben de keten danig in de war gestuurd. Containers staan niet op de goede plek en havens, en hebben grote moeite de enorme stroom aan goederen te verwerken. De coronapandemie gaat namelijk wereldwijd gepaard met een hausse in het aantal bestellingen bij internetwinkels.

“Er zijn geen snelle oplossingen”’, aldus Heaney over de problemen in de keten. Volgens hem zijn er grote investeringen nodig, onder meer in de productie van containers. Ook moeten schakels in de keten meer met elkaar samenwerken.De kritiek op de rederijen vindt hij onterecht. Bedrijven die goederen laten vervoeren hebben in de afgelopen maanden meerdere keren verhulde verdenkingen geuit dat de hoge tarieven zijn te wijten aan misbruik van marktmacht. De Amerikaanse maritieme toezichthouder FMC is zelfs een onderzoek begonnen, maar daarvan zijn de resultaten nog niet bekend.

Schepen gekocht

Waar gebruiken de rederijen hun superwinsten voor? Volgens Drewry zijn belangrijkste bestedingsdoelen schuldaflossing, het kopen van logistieke bedrijven en het bestellen van nieuwe schepen en containers. Zo heeft een groep van elf rederijen, waaronder CMA CGM, Cosco, Evergreen en Maersk, in de afgelopen anderhalf jaar voor circa $45 miljard aan schuld afgelost.

Verder is er voor vele miljarden dollars aan nieuwe schepen besteld om de capaciteit te vergroten. De eerste daarvan komen in 2023 in de vaart. Dat jaar kan een kantelpunt worden. Want wat gebeurt er met de tarieven als er meer scheepsruimte in de markt komt en de economie is afgekoeld? In de periode 2015-2018 gebeurde iets soortgelijks. Toen kostte het vervoer van een grote container op het dieptepunt gemiddeld $755.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1416731/containerrederijen-verdienen-in-2021-meer-dan-twintig-jaren-ervoor-jyj1caBKIYTk