Centraal Beheer: Ledverlichting op 1 bij verduurzamen woning

Ledlampen staan – met bijna 60 procent – bovenaan in de top 10 van maatregelen om woningen te verduurzamen. De wens van Nederlanders om na de eerste stappen (nog) meer te doen aan verduurzaming is en blijft groot. Mede door onzekerheid over de gas- en stroomtarieven, wil bijna de helft (47%) hun woning verder verduurzamen. Dit geldt voor huurders en voor kopers, zo blijkt uit het tweede MeMo2-trendonderzoek van november over duurzaam wonen dat is uitgevoerd voor Centraal Beheer, onderdeel van Achmea.  

De behoefte onder Nederlanders om hun huis te verduurzamen is en blijft onverminderd groot. Dit blijkt uit de tweede representatieve peiling onder 1.500 respondenten van 18+ met een huur of koopwoning. Bijna de helft (47%) heeft echter (nog) niet – of slechts een paar dingen – verduurzaamd, maar zou nog wel meer willen doen. Eigen woningbezitters hebben over het algemeen al meer zaken verduurzaamd dan huurders. Denk dan aan de grotere klussen, zoals het isoleren van dak, muren en vloeren. De bereidheid om nog meer te doen aan verduurzaming, is onder huurders en kopers echter bijna even groot (46-47%). Ledlampen staan hierbij met stip op één in de woningverduurzamingstop-10. Dit is de ranglijst van meest populaire maatregelen die zijn genomen door bewoners die hun woning al op enigerlei wijze hebben verduurzaamd.  

Woningverduurzamings-top-10  
Lampen vervangen door ledlampen (59%)
Ramen/Glas vervangen (44%)
Muren isoleren (42%)  
Zonnepanelen plaatsen (40%)
Dak isoleren (38%)
Tocht-strips plaatsen (37%)
Slimme thermostaat (35%)
Vloer/bodem isoleren (31%)
Tuin vergroening (28%)
Gasfornuis vervangen door elektrisch koken (26%)

Bovenstaande lijst laat zien wat mensen – die al iets aan hun woning hebben verduurzaamd – het meest hebben gedaan (in procenten).  

Radiatorfolie bij laag energielabel
Buiten de top-10 volgen – op korte afstand van elkaar – andere praktische oplossingen, zoals het plaatsen van radiatorfolie, het vervangen van elektrische apparaten en elektrisch verwarmen. Zo plaatste al bijna een kwart van de mensen radiatorfolie. Dit gebeurt vaak in huizen met energielabel E, F en G.

Tot slot is er een waaier aan meer complexe opties om te verduurzamen, zoals een elektrische warmtepomp, aanleg zonneboiler, hybride warmtepomp of douchewarmteterugwinning. Deze vergen een behoorlijke investering en komen zo onder de 10% van getroffen maatregelen.Hekkensluiter is het installeren van een groen dak, waarvoor tot op heden 5% animo is. Dit vergt vaak een versterkte constructie en gebeurt daarom meer bij nieuwbouw.  

Meer en uitgebreide informatie over het verduurzamen van woningen met eventuele hulp van Centraal Beheer is hier te raadplegen.