Bovag: Niet wassen risico voor verkeersveiligheid

Zo’n 600.000 auto’s in Nederland worden nooit gewassen. Dat is 7% van het personenwagenpark. Steeds meer auto’s zijn uitgerust met camera’s, sensoren en radars voor hun veiligheidssystemen. Steeds meer mensen vertrouwen ook op deze systemen. Brancheorganisatie Bovag roept automobilisten daarom op deze elektronische ‘ogen’ schoon te houden en de auto regelmatig te wassen.

Bovag heeft becijferd dat ongeveer een kwart van de auto’s in Nederland een noodremsysteem heeft, 1 op de 8 waarschuwt voor objecten in de dode hoek, zo’n 10 procent beschikt over adaptieve cruise control en 1 op de 5 heeft een waarschuwingssysteem voor het verlaten van de rijstrook. Europa heeft Intelligent Speed Assistance (ISA; een soort snelheidsbegrenzer die verkeersborden herkent) verplicht, evenals Advanced Emergency Braking (automatische rem die een noodstop van de voorganger herkent), Emergency Lane Keeping System (voorkomt het onbedoeld verlaten van de rijstrook) en zelfs de achteruitrijcamera óf -(parkeer)sensoren. Voor een betrouwbare werking van veel deze systemen is het natuurlijk cruciaal dat de betreffende elektronische ogen hun werk kunnen doen en dus schoon zijn. Voornamelijk in de winter is de kans groot dat het zicht belemmerd wordt door sneeuwresten, modder en pekel. De veiligheidssystemen haperen dan of schakelen zichzelf uit totdat er weer voldoende zicht is.

Wassen in cijfers

Dat zo’n 600.000 auto’s in Nederland nooit gewassen worden is een van de uitkomsten uit het Bovag-rapport ‘Autowassen in cijfers 2022’, dat vorig jaar is verschenen en dat een overzicht biedt van marktgegevens van de bij Bovag aangesloten autowas- en poetsbedrijven. Verder blijkt uit het rapport dat 48 procent van de automobilisten die zeggen hun auto nooit te wassen als reden geeft dat een schone auto hen niet interesseert. 36 procent vindt dat het weinig nut heeft, aangezien de auto toch weer snel vies is en eenzelfde percentage vindt autowassen simpelweg ‘niet leuk’.

32 procent vindt het wassen van de auto ‘te veel gedoe’, terwijl 22 procent van mening is dat de regen in Nederland hun voertuig voldoende schoon houdt.

Bron After Sales Magazine