In 2021 zei bijna 2% van de inwoners in Nederland van 15 jaar en ouder dat ze in de afgelopen twaalf maanden weleens zijn gepest. Dit zijn bijna 240.000 mensen. Ongeveer 6 op de 10 hebben emotionele of psychische problemen ondervonden als gevolg van het pesten. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, een enquête waaraan 173.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.
Mannen en vrouwen werden vrijwel even vaak gepest. Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen, en homo’s, lesbiennes en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen. Bijna een kwart van de 15-plussers – dat zijn bijna 3,5 miljoen mensen – gaf aan ooit (dus ook langer dan een jaar geleden) gepest te zijn.
Meer slachtoffers op de traditionele manier dan online gepest
Van de slachtoffers was 47% uitsluitend de dupe van traditioneel pesten (niet online), 31% kreeg alleen te maken met online pesterijen en 19% werd op beide manieren lastiggevallen. De overige 3% gaf geen antwoord op de vraag hoe ze werden gepest. Jonge slachtoffers (15- tot 25-jarigen) krijgen vaker met online pesten te maken en oudere slachtoffers (45-plussers en vooral 65-plussers) vaker met traditioneel pesten.
De dader(s) van de pesterijen waren bij 69% van de slachtoffers van begin af aan bekend. Twee procent wist in eerste instantie niet wie de pester was, maar later wel. Vooral bij het online pesten was de dader vaak onbekend (43%). Bijna 6 op de 10 werden gepest door meerdere daders. Ouderen werden vooral gepest door buurtgenoten, bij jongeren waren dat vooral medestudenten of –scholieren of vrienden.
Bijna 60% ervoer emotionele gevolgen van pesten
Het pesten heeft bij 58% van de slachtoffers geleid tot emotionele of psychische klachten, bij 5% tot lichamelijke verwondingen of letsel en bij 7 procent tot financiële problemen. Het traditionele pesten heeft vaker gevolgen dan online pesten. Maar vooral de combinatie van beide heeft grote impact.
Van degenen die zowel traditioneel als online werden gepest, zei 76% hiervan emotionele gevolgen te hebben (gehad). Bijna 60% heeft door het pesten minder vertrouwen in anderen, 40% voelde zich minder veilig. Ook kan het leiden tot depressieve klachten, jongeren meldden dit twee keer zo vaak als ouderen.
7 op de 10 slachtoffers meldden pesten
Bijna 70% van de slachtoffers heeft het pesten ergens gemeld, vooral bij familie of vrienden (41%) of de politie (22%). Daadwerkelijke aangifte bij de politie deed 16% van de slachtoffers. Het belangrijkste motief voor slachtoffers om geen melding of aangifte bij de politie te doen was dat ‘het toch niets helpt’. Door bijna 4 op de 10 slachtoffers werd dit als (een van de) reden(en) genoemd