Het meest recente Risk & Resilience rapport van de wereldwijde actieve verzekeraar Beazley onderstreept een groeiende kloof tussen escalerende klimaat- en milieurisico’s en de terughoudendheid van mondiale bedrijfsleiders om duurzaamheid prioriteit te geven te midden van economische instabiliteit.
.Het geeft aan dat de druk van een onzeker economisch landschap de focus wegleidt van duurzaamheidsdoelstellingen op lange termijn, waarbij 73% van de respondenten erkent dat het huidige financiële klimaat het moeilijker maakt om hun milieuverplichtingen na te komen. Tegelijkertijd is economische onzekerheid een steeds dominanter punt van zorg geworden: 26% van de leidinggevenden beschouwt dit nu als hun grootste risico, een stijging ten opzichte van 21% in 2024.
Ondanks het toenemende bewijs van klimaatrisico’s, onthullen de bevindingen van Beazley een verontrustend gebrek aan urgentie bij bedrijfsleiders. Hoewel het afgelopen jaar verwoestende bosbranden in Californië, ernstige overstromingen in Spanje en ongekende stormen over de hele wereld hebben gebracht, beschouwt slechts 20% van de leidinggevenden klimaatgerelateerde rampen als een toprisico voor hun activiteiten.
Kwetsbaarheid bedrijven
Het onderzoek van Beazley benadrukt de toenemende kwetsbaarheid van bedrijven die worstelen om klimaatparaatheid te integreren in hun riskmanagementstrategieën. Hoewel 72% van de ondervraagden nieuwe risicobeperkende maatregelen heeft genomen als reactie op extreem weer, blijft de algemene bezorgdheid over milieugevaren relatief stagneren. Het onderzoek stelt ook een daling vast in het gepercipieerde risico van de uitstoot van broeikasgassen: slechts 19% van de executives beschouwt dit als een grote zorg, een daling ten opzichte van 24% vorig jaar.
Het rapport van Beazley onderzoekt ook de moeilijkheden die bedrijven ondervinden bij de overgang naar koolstofvrije energiebronnen, waarbij 67% van de leidinggevenden toegeeft moeite te hebben met de omschakeling. Opmerkelijk is dat de bezorgdheid over de risico’s van de energietransitie is afgenomen, met slechts 21% die het aanmerkt als hun meest urgente milieu-uitdaging, een daling ten opzichte van 23% in 2024. Beazley waarschuwt echter dat dit risico waarschijnlijk onderschat wordt en verwacht dat het komende jaar prominenter aanwezig zal zijn in de bestuurskamers wereldwijd.
ESG
Het rapport gaat verder in op het steeds complexere regelgevingslandschap waar bedrijven doorheen moeten navigeren. Naarmate overheden strengere en meer regionaal uiteenlopende milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) regelgeving implementeren, wordt naleving een steeds grotere uitdaging.
Toch wijst het onderzoek van Beazley op een verrassende daling in de bezorgdheid over regelgevingsrisico’s: slechts 19% van de leidinggevenden noemt het niet voldoen aan ESG-vereisten als primaire zorg, een daling ten opzichte van 22% vorig jaar. Het rapport waarschuwt dat het verwaarlozen van deze verschuivingen in regelgeving bedrijven kan blootstellen aan aanzienlijke financiële en juridische gevolgen, waaronder potentiële Directors & Officers (D&O) claims in verband met tekortkomingen op het gebied van duurzaamheid.
Cruciale rol verzekeringssector
Volgens Beazley speelt de verzekeringssector een cruciale rol in het helpen van bedrijven om zich aan te passen aan deze veranderende risico’s. Het rapport benadrukt het belang van datagestuurde risicobescherming, het beter in kaart brengen van toekomstige risico’s en op maat gemaakte multinationale verzekeringsprogramma’s die zijn ontworpen om consistente dekking te bieden in rechtsgebieden met uiteenlopende milieuregelgeving.
Beazley benadrukt ook de noodzaak van sterkere kaders voor risicobeheer die rekening houden met klimaatrisico’s, milieuverplichtingen en naleving van regelgeving.De bevindingen van het onderzoek geven aan dat bedrijven een meer proactieve aanpak moeten hanteren bij het managene van klimaatrisico’s op lange termijn in plaats van zich uitsluitend te richten op de onmiddellijke economische druk.
Het rapport benadrukt het belang van inzicht in de wereldwijde afhankelijkheid van de toeleveringsketen en de blootstelling aan milieurisico’s, en waarschuwt dat bedrijven zonder robuuste noodplannen te maken kunnen krijgen met ernstige operationele verstoringen en een verscherpt toezicht van investeerders.
Beazley wijst ook op de toenemende druk van de regelgeving op het gebied van duurzaamheidsverbintenissen, waarbij organisaties die hun verklaarde milieudoelstellingen niet halen geconfronteerd worden met financiële sancties en reputatieschade.Zoals het Beazley-rapport duidelijk maakt, blijven de klimaat- en milieurisico’s toenemen, maar zorgen economische factoren ervoor dat dringende actie wordt uitgesteld.
Hoewel er vooruitgang wordt geboekt in de ontwikkeling van koolstofarme energieoplossingen, riskeren bedrijven die het beperken van klimaatrisico’s niet integreren in hun langetermijnstrategieën aanzienlijke financiële en operationele gevolgen.Het rapport onderstreept de noodzaak voor organisaties om te investeren in allesomvattende oplossingen voor risicobeheer, gebruik te maken van de expertise van de verzekeringssector en een veerkrachtigere aanpak te hanteren bij het omgaan met milieuonzekerheid in de komende jaren.
Paul Bantick, Chief Underwriting Officer bij Beazley, licht toe: “2024 werd gekenmerkt door tal van Black Swan-weergebeurtenissen – voorheen eens in je leven, worden ze helaas de norm. Maar uit ons onderzoek blijkt dat leidinggevenden zich vooral richten op de onzekerheden van het hier en nu, waardoor ze mogelijk de olifant in de kamer over het hoofd zien.In dit tijdperk van toenemende risico’s kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om de impact die klimaat- en milieurisico’s op hun bedrijf kunnen hebben te onderschatten. Er is echter reden om optimistisch te zijn, want 72% van de leidinggevenden vertelt ons dat ze nieuwe riskmanagementprocedures invoeren om de gevolgen van extreme weersomstandigheden beter te beperken.”
Hij vervolgt: “Verzekeringen kunnen hier een cruciale rol spelen door bedrijfsleiders te ondersteunen bij het identificeren, begrijpen en voorbereiden op deze nieuwe blootstelling. En door gebruik te maken van toekomstgerichte gegevens over klimaatrisico’s en innovatieve oplossingen, zoals parametrische verzekeringen, kunnen we bedrijven helpen om nu veerkracht op te bouwen, zodat ze beter uitgerust zijn om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.”