ADP-onderzoek: Meer dan vier op de tien werkende Nederlanders leeft van salaris tot salaris

 

Meer dan vier op de tien (42%) werkenden in Nederland leeft van salaris tot salaris. Bij jongeren in de leeftijd van 18 tot 26 jaar doet 59% dat. Slechts twee op de drie werkzame personen zegt financieel in staat te zijn om in de basisbehoeften te voorzien. Dit blijkt uit het wereldwijde People at Work 2025-onderzoek van het onderzoeksinstituut van ADP, een wereldwijde technologieleverancier van HR- en payrolloplossingen.

Eén op de vier werkenden tussen de 18 en 26 jaar heeft in Nederland meerdere banen. “Zij proberen zoveel mogelijk te werken om alle eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Jongeren hebben veelal geen financiële buffer om grote uitgaven te doen en onverwachte kosten op te vangen. Het is voor hen continu balanceren tussen de inkomsten en noodzakelijke uitgaven aan levensonderhoud, huisvesting en opleiding”, aldus Davy van Iersel, General Manager ADP Nederland.

Waar jongeren dus vooral meerdere banen hebben om financieel alles rond te kunnen krijgen, is de motivatie bij andere leeftijdsgroepen vooral het sparen voor extra pensioen en grote uitgaven. In geen enkel ander Europees land is het percentage werkenden met twee banen dat spaart voor extra pensioen hoger dan in Nederland.

Nederland doet het overigens financieel alsnog beter dan andere landen. Meer dan de helft, 51%, van de Europeanen kan maar net rondkomen en leeft van loonuitbetaling tot loonuitbetaling. Minder dan zes op de tien (59%) werkenden in Europa geeft aan genoeg geld te hebben om noodzakelijke uitgaven te doen.