Whitepaper MarshBerry en IG&H: Internationale intermediairs op overnamepad versnellen consolidatie in Nederland; ook nationale  bedrijven zoeken expansie buiten de landsgrenzen

De Nederlandse verzekeringsdistributiemarkt staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk, gekenmerkt door internationale consolidatie en groeiende investeringen. Steeds meer buitenlandse verzekeringsmakelaars en investeerders betreden de markt, op zoek naar schaal en Europese expansie. Tegelijkertijd steken ook Nederlandse spelers de grens over. Dat stellen Marcel van Dijk (Director MarshBerry) en Jan-Pieter van der Helm (Managing Director Insurance IG&H)  in een nieuw whitepapier.

 

Daarin laten zij zien hoe Nederland een cruciale rol speelt in een breder internationaal consolidatiespel onder intermediairs. “Dit proces, dat zich vanuit het Verenigd Koninkrijk als een golfbeweging door Europa verspreidt, maakt Nederland de toegangspoort tot de Europese markt. Het landschap van intermediairs ondergaat ingrijpende transformaties: de markt verschuift van nationaal naar internationaal, en van gefragmenteerd naar geconsolideerd.”

Ook voor verzekeraars die actief zijn in intermediaire distributie verandert er volgens hen  veel: “Hoe toekomstbestendig is mijn distributiestrategie? Hoe zorg ik ervoor dat ik een aantrekkelijke partner blijf binnen de volmacht of provinciale markt in dit snel veranderende landschap? En welke mogelijkheden zijn er voor mij om internationaal capaciteit aan te bieden?”

​  Derde overnamegolf

In november 2024 schreef IG&H dat de derde overnamegolf binnen de Nederlandse verzekeringsmarkt een nieuw tijdperk markeert waarbij internationalisering en consolidatie samenkomen. Een toenemend aantal intermediairs, veelal met een Angelsaksische achtergrond, onderzoekt de mogelijkheden van fusies en overnames (M&A) over de landsgrenzen heen.

Uit cijfers van MarshBerry blijkt dat er in 2024 bijna honderd aandelenoverdrachten zijn geregistreerd in Nederland. Bij maar liefst een derde van de transacties is een internationale koper betrokken. Naast de internationalisering blijft ook de rol van private equity (PE) opvallen. Niet alleen investeren private equity-bedrijven zelf zwaar in het intermediair, ze financieren ook strategische kopers die hun intermediairplatformen internationaal willen uitbreiden. Private equity is goed voor meer dan 60% van M&A-financiering in de intermediairsmarkt.”

Steeds meer M&A buiten de landsgrenzen

Veel intermediairs die internationaal actief zijn hebben een Angelsaksische achtergrond. In de Europese top-10 van grootste intermediaire bedrijven, opgesteld door MarshBerry, staan maar liefst acht makelaars met een Britse of Amerikaanse oorsprong. Ook in de Nederlandse top-10 heeft de helft van de verzekeringsintermediairs een internationale achtergrond. Angelsaksische intermediairs zoeken naar kansen buiten hun verzadigde en geconsolideerde thuismarkt en zien mogelijkheden voor de ontwikkeling van pan-Europese platforms. Maar ook vanuit andere landen komen steeds grotere internationale spelers op, zoals het Zweedse Söderberg & Partners, het Franse Diot-Siaci en het Duitse GGW Gruppe, die zich razendsnel uitbreiden.

Intermediairs met een internationale achtergrond hebben in de Nederlandse markt inmiddels 20% marktaandeel in de zakelijke markt en 17% in de particuliere markt. Alle indicatoren wijzen erop dat dit aandeel de komende jaren aanzienlijk zal groeien. Een groter deel van het marktvolume zal geconcentreerd worden bij een select aantal toonaangevende spelers, en het is zeer waarschijnlijk dat dit steeds vaker internationale spelers zullen zijn, aldus de whitepaper.

Hotspots voor internationale expansie

Op welke markten richten internationale intermediairs zich naast Nederland? Dichtbij huis zijn België en Duitsland populair. België is traditioneel een sterke makelaarsmarkt met nog volop mogelijkheden voor consolidatie. Duitsland wordt gezien als een van de meest veelbelovende M&A-markten in Europa, dankzij een in verhouding groot aantal onafhankelijke intermediairbedrijven en stijgende kansen voor buy-and-build strategieën. Andere markten met relatief veel internationale expansie zijn het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal) en een aantal opkomende markten in Oost-Europa. De intermediaire markten in de Scandinavische landen zijn al sterk geconsolideerd. Internationale kopers richten daar vooral hun pijlen op gespecialiseerde volmachten (MGA’s), in onder andere de maritieme sector, met wereldwijde invloed.

Ook Nederlandse  intermediairs steken de grens over. “Door de toenemende concurrentiedruk en beperkte expansiemogelijkheden in eigen land, kijken ook Nederlandse intermediairs steeds vaker over de grens. Alpina Groep en Yellow Hive hebben de eerste stappen richting Europese expansie al gezet. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot ook andere Nederlandse intermediaire bedrijven deze grens gaan slechten.”

De kaarten worden opnieuw geschud

Concluderend wordt het consolidatiespel in de intermediaire markt op een steeds hoger niveau gespeeld. “De grote financiële slagkracht van internationale spelers met Europese expansiedrift versnelt dit proces, waarbij Nederland slechts één onderdeel vormt van een breder Europees schaakspel. Het internationale consolidatiespel is dan ook nog lang niet uitgespeeld. Of je nu verzekeraar bent met intermediaire distributie of zelf actief bent als verzekeringsintermediair: dit zijn de jaren waarin de kaarten opnieuw worden geschud. Wat de toekomst exact zal brengen, weet niemand. Eén ding is echter zeker: over vijf jaar zal de intermediaire markt er totaal anders uitzien. Het is daarom essentieel voor verzekeraars én intermediairs om nú na te denken over hoe je hierop kunt én wilt anticiperen”, besluiten MarshBerry en IG&H.

Klik hier voor het volledige rapport: https://www.marshberry.com/eu/wp-content/uploads/sites/2/2025/04/Nederland-onderdeel-in-breder-internationaal-consolidatiespel-onder-intermediairs.pdf