Verzekeraars wereldwijd  ‘steeds bezorgder over greenwashing’

Een wereldwijd onderzoek van Ortec Finance toont aan dat bijna de helft van de verzekeraars zich grote zorgen maakt over greenwashing, het zich door bedrijven of organisaties groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan zij daadwerkelijk zijn.  Vier van de vijf verwacht dat het aantal beleggingsmogelijkheden voor verzekeraars de komende twee jaar zal afnemen vanwege de steeds strengere ESG-eisen

Bijna de helft (45%) maakt zich grote zorgen over de huidige mate van greenwashing als het gaat om beleggen, en 53% maakt zich enige zorgen. Dit blijkt uit het onderzoek onder investment management professionals bij levensverzekeraars, (her)verzekeraars voor de Londense markt en vermogensbeheerders die verzekeraars ondersteunen.

De ondervraagde instellingen zijn van plan om de komende twee jaar hun portefeuilleallocaties te verhogen naar groene obligaties en gespecialiseerde klimaatgerichte fondsen. 62% verhoogt de allocaties naar groene obligaties en 75% naar gespecialiseerde klimaatgerichte fondsen.Ze vrezen echter dat het scala aan beleggingen waar verzekeraars toegang toe hebben de komende twee jaar zal afnemen als gevolg van de steeds strengere ESG-eisen. Ongeveer 80% verwacht een toename van het aantal beleggingen dat niet meer beschikbaar is voor belegging vanwege ESG-vereisten, waarbij 9% een dramatische toename voorspelt.

Slechts één op de vijf (18%) is van mening dat de sector als geheel momenteel zeer goede ESG-strategieën en -programma’s heeft. Dat percentage stijgt naar 21% als bedrijven wordt gevraagd naar de strategieën en programma’s die hun eigen organisatie heeft.

Onderstaande tabel laat zien hoe respondenten de ESG-strategieën en -programma’s van verzekeraars en vermogensbeheerders in het algemeen en van hun eigen organisatie beoordelen.

Hoe beoordeelt u ESG-strategieën en -programma’s voor verzekeraars en vermogensbeheerders  en anderzijds voor uw bedrijf?

Zeer goed                             18%                21%

Tamelijk goed                     41%               27%

Gemiddeld                             7%                18%

Tamelijk ineffectief          22%                23%

Zeer ineffectief                   12%                11%

Hamish Bailey, Managing Director UK en Head of Insurance & Investment, zegt: “Er is veel vraag onder verzekeraars en vermogensbeheerders naar gespecialiseerde klimaatfondsen en groene obligaties. Maar dat botst met toenemende bezorgdheid over het huidige niveau van greenwashing en de overtuiging dat het aanbod van beschikbare beleggingsmogelijkheden de komende twee jaar zal afnemen naarmate de ESG-eisen strenger worden. Verzekeraars hebben steeds meer behoefte aan ondersteuning bij het identificeren van beleggingsmogelijkheden die iets opleveren voor hun instelling en voldoen aan de ESG-eisen, wat een sterkere focus op greenwashing betekent.”

 Voor meer info:  https://www.ortecfinance.com/en/industries/insurance-companies