Vergunningplicht voor deel aanbieders groepsverzekeringen buiten financiële sector

 


Door een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie hebben bedrijven die groepsverzekeringen aanbieden aan hun klanten, in bepaalde gevallen per 1 oktober 2025 een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het kan gaan om bedrijven in de transportsector, verhuissector en autoverhuurbedrijven

Een groepsverzekering is een verzekeringsovereenkomst tussen een verzekeringnemer, zoals een transportbedrijf en een verzekeraar. Het transportbedrijf kan meerdere personen of ondernemingen als verzekerden op de polis bijschrijven. Een persoon of onderneming kan automatisch toetreden tot een groepsverzekering. Gebeurt dit niet automatisch en wordt er bewust voor gekozen toe te treden tot een groepsverzekering tegen een vergoeding door de klant? Dan geldt vanaf 1 oktober 2025 een vergunningplicht voor het transportbedrijf. Door het arrest wordt het transportbedrijf per 1 oktober 2025 gezien als een ‘bemiddelaar in verzekeringen’.

Uitzonderingen op de vergunningplicht

Er is niet in alle gevallen sprake van vergunningplicht. Er is geen vergunningplicht als klanten (verzekerden) een keuzemogelijkheid hebben, er sprake is van een vergoeding voor de verzekeringnemer, maar ook de ‘vrijstellingsregeling’ van toepassing is. Als er cumulatief sprake is van een keuzemogelijkheid én vergoeding is er sprake van een vergunningplicht (er is geen vrijstelling mogelijk). De beslisboom helpt om te zien of een bedrijf vergunningplichtig is.

Bron Verbond van Verzekeraars