Verbond’s schadedirecteur Geeke Feiter roept op tot stimuleren publiek private samenwerking, ook internationaal  

“De investering die we nu doen in de energietransitie betaalt zich straks dubbel en dwars uit. Wij willen geen situatie waarin verzekeraars noodgedwongen bezittingen van mensen niet langer kunnen verzekeren, omdat de schade simpelweg te groot wordt om te dragen.”  Die woorden sprak schade-directeur  Geeke Feiter van het Verbond van Verzekeraars deze week  tijdens de Klimaatmiddag van het Verbond van Verzekeraars.

Met het oog hierop deed zij de oproep om ruim baan te maken voor nieuwe duurzame technieken en om publiek private samenwerking, ook internationaal, te stimuleren. Maar ook om klimaatadaptatie te verankeren in (bouw) wet- en regelgeving. “Daardoor houden aannemers in nieuwbouwplannen rekening met klimaatrisico’s. Dan weet iedereen in het (her)bouwproces waar je aan toe bent. De kosten voor het

klimaatadaptief maken van huizen liggen tussen de 370 – 6.250 euro per nieuwbouwwoning, aldus adviesbureau Arcadis. Hittebeperkende maatregelen zorgen voor de hoogste kosten.”
Tijdens de Klimaatmiddag van het Verbond van Verzekeraars zei zij: “Waar Amerika een stap achteruitzet op klimaatgebied door zich terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs, net nu de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden en meer én grotere schades veroorzaakt, zetten wij als sector een stap vooruit. Een klimaatbestendig Nederland moet integraal onderdeel worden van hoe we in Nederland denken en willen leven” “De energietransitie is niet meer te stoppen. Het aandeel van hernieuwbare energie stijgt al jaren, ook in de VS,” stelt Feiter. “Dit komt doordat het opwekken van duurzame energie steeds goedkoper wordt. En bedrijven, ook verzekeraars, blijven uit economische overwegingen investeren in zonne- en windenergie.”

Maak Nederland klimaatbestendig en klimaatneutraal: In het gepresenteerde Klimaatverhaal vertelt het Verbond aan de hand van uitdagingen wat er nodig is om Nederland klimaatbestendig te maken. “Door de schade door klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Maar beter nog, te voorkomen”, benadrukt Feiter. “We moeten vooruitkijken en in klimaatoplossingen denken. Een klimaatbestendig Nederland moet integraal onderdeel worden van hoe we in Nederland denken en willen leven.”

CO2-voetafdruk verlagen: Naast een klimaatbestendig Nederland, dat opgewassen is tegen extreem weer, is het tegelijkertijd van belang om de CO2-voetafdruk van onze economie te verlagen. En zo snel mogelijk toe te bewegen naar een klimaatneutrale en circulaire economie. Ambitieuze en stabiele tijdpaden, met heldere tussendoelen per sector, helpen consumenten en bedrijven om op een logisch moment de juiste beslissing te nemen om hun eigendommen of activiteiten te verduurzamen.

Nieuwe manier van investeren: Daarnaast helpen tijdpaden om de terugverdientijd van innovaties en investeringen beter inzichtelijk te maken. Daarbij is het volgens Feiter belangrijk antwoord te krijgen op de vraag of de overheid bereid is om, bij investeringen in innovatieve hernieuwbare energieoplossingen, onrendabele toppen af te dekken en/of garanties te bieden. “Dan wordt investeren door verzekeraars in deze, veelal lange termijnprojecten haalbaar.”

Het Verbond ziet daarbij een grote rol weggelegd voor partijen als Invest-NL, in de rol van bemiddelaar. Deze nieuwe manier van investeren in een schone economie via publiek-private financiering vraagt om overleg waar in ieder geval verzekeraars graag aan deelnemen.

Het Klimaatverhaal is hier te lezen.

)