Van Lanschot en Achmea bereiken overeenstemming over verkoop private banking-activiteiten Staalbankiers

 

Van Lanschot, Achmea en Staalbankiers hebben gisteren (9 augustus) bekend gemaakt dat zij overeenstemming hebben bereikt over de overname door Van Lanschot van de private banking-activiteiten van Staalbankiers.  Van Lanschot neemt naast de private banking-klantrelaties ca. 1,7 miljard euro  beheerd vermogen, 280 miljoen euro spaargelden en een beperkt aantal effectenkredieten over. Daarnaast komen de private bankers en beleggingsspecialisten van Staalbankiers (in totaal 25 medewerkers) in dienst bij Van Lanschot. De transactie heeft geen betrekking op de overige activiteiten van Staalbankiers, waaronder een hypotheekportefeuille van ca  250 miljoen euro en 35 medewerkers. Van Lanschot betaalt een initiële overnameprijs van € 16 miljoen voor de over te nemen activiteiten. De definitieve overnameprijs kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het definitieve bedrag aan beheerd vermogen dat overkomt naar Van Lanschot. Deze transactie vindt plaats onder voorbehoud van een aantal voorwaarden, waaronder het verkrijgen van verklaringen van geen bezwaar van DNB en het afronden van de medezeggenschapstrajecten met de ondernemingsraden van Van Lanschot en Achmea.

Richard Bruens, lid van de Executive Board van Van Lanschot en verantwoordelijk voor Private Banking: “We zijn erg enthousiast over deze overname, die ons in staat stelt ons beheerd vermogen te vergroten en een groter aantal klanten te gaan bedienen met onze innovatieve concepten voor vermogensregie, vermogensbeheer en -advies. Staalbankiers heeft een sterke positie in haar marktgebieden. De professionals en specialisten van Staalbankiers ondersteunen vermogende particulieren, ondernemers, professionals, verenigingen en stichtingen, hetgeen nauw aansluit bij onze klantgroepen. Van Lanschot heeft alles in huis om deze klanten bij te staan bij het behoud en de opbouw van hun vermogen en verwelkomt hen met open armen.”

Willem van Duin, voorzitter Raad van Bestuur van Achmea: “Deze verkoop past in de strategie van Achmea om ons te concentreren op onze verzekeringsactiviteiten. Het aanbieden van private banking-activiteiten is een kernactiviteit van Van Lanschot. De private banking-activiteiten van Staalbankiers hebben een logische en natuurlijke aansluiting met Van Lanschot, waardoor ik verwacht dat we onze klanten een hele soepele overgang kunnen bieden. Bovendien biedt Van Lanschot ze een breder product- en dienstenpakket. De medewerkers die meegaan worden onderdeel van een gespecialiseerde, onafhankelijke wealth manager. Dat biedt volop kansen voor hun ontwikkeling.” Van Lanschot, Achmea en Staalbankiers verwachten de transactie af te ronden in het vierde kwartaal van 2016, met inachtneming van de genoemde voorwaarden.