Veel organisaties en bedrijven doen dit jaar mee aan de 19e editie van de Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart 2021. Zo gaan de medewerkers van Univé gewapend met handschoenen, prikstokken en vuilniszakken op pad om de buurt op te schonen. Ook activeert de verzekeringsmaatschappij de leden om mee te doen. Univé organiseert al langere tijd verschillende opschoonacties en sluit dit jaar voor het eerst aan bij de Landelijke Opschoondag. |
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Alle deelnemende bedrijven en organisaties zijn het erover eens: zwerfafval moet zoveel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen en dat kan alleen als iedereen samenwerkt, verantwoordelijkheid neemt én ervoor zorgt dat schoon de norm wordt. Een van de bedrijven die dit jaar meedoet aan de Landelijke Opschoondag, is ledenorganisatie Univé.
Erika Broekema van Univé:“Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk buiten voor ons is. Volgens mij zijn we nog nooit zoveel buiten geweest”, zegt Broekema lachend. “Daarom helpen we graag mee met het zwerfafvalvrij maken van onze buurten. Zwerfafval heeft een negatief effect op onze gezondheid en natuurlijk op die van de natuur. Gelukkig kunnen we iets doen om het te voorkomen: opruimen! En dat is precies wat we samen met onze leden en verschillende verenigingen gaan doen.”
Alleen samen kunnen we impact maken
“Nog nooit eerder hebben zoveel Nederlandse bedrijven en organisaties toegezegd mee te doen aan de Landelijke Opschoondag”, aldus Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. “Ik ben erg trots dat zij deze samenwerking aan willen gaan en zich hard maken voor een zwerfafvalvrij Nederland. Veel van de aangesloten bedrijven zijn al lange tijd bezig met een zwerfafvalaanpak, maar nu spreken zij zich ook samen uit en wordt hun inzet zichtbaar op één kaart. Hiermee laten we zien: we dragen allemaal onze verantwoordelijkheid, maar alleen samen kunnen we impact maken en Nederland zwerfafvalvrij krijgen.”
Ook medeorganisator Plastic Soup Foundation is blij met de deelname van deze bedrijven, maar benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor zwerfafval voor een belangrijk deel bij het bedrijfsleven zelf ligt. Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation: “De invoering van statiegeld op PET-flesjes per 1 juli van dit jaar en op blikjes vanaf 31 december 2022 is een belangrijke eerste stap om structureel tot minder zwerfafval te komen, maar daarmee zijn we er nog niet. Het wordt de consument vrijwel onmogelijk gemaakt om plasticvrij te consumeren. Het bedrijfsleven zal echt minder plastic, vooral minder wegwerpplastic, moeten gaan gebruiken.”
Stukken zwerfafval tellen
Via de website www.supportervanschoon.nl kan een actie namens een van de partnerbedrijven aangemaakt worden Op de kaart met opschoonacties is dan ook precies te zien welke acties bij welke organisatie horen. Achteraf wordt bovendien gedeeld hoeveel stukken zwerfafval van welk merk is gevonden. Op basis van die gegevens, gaan deelnemende producenten aanpakken definiëren en actief een vervolg geven aan de Landelijke Opschoondag. Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden als partner van Nederland Schoon. Lees hierover meer op www.supportervanschoon.nl/partners.