Sterkere winstgevendheid stelt schadeverzekeringsbranche in staat kapitaal en capaciteit te vergroten om aan groeiende vraag te voldoen naarmate risico’s zich ontwikkelen; kosten eigen vermogen voor wereldwijde schadeverzekeringssector gestegen naar hoogste niveau in meer dan tien jaar; voordeel van hogere rente op beleggingsresultaten verzekeraars weegt ruimschoots op tegen hogere kapitaalkosten. Dat zijn enkele conclusies uit de Swiss Re Institute-study ‘Raising the bar – non-life insurance in a higher risk, higher return world’.
De schadeverzekeringsbranche past zich snel aan het nieuwe tijdperk van hogere rentes aan, dat is ingeluid door de meest intensieve verkrapping van het monetaire beleid sinds de jaren tachtig. Het Swiss Re Institute verwacht dat 2023 een overgangsjaar wordt – met een wereldwijd verbeterende winstgevendheid voor schadeverzekeringen, omdat de sector de prijzen blijft aanpassen aan een verhoogd risicolandschap, terwijl hogere rendementen op de portefeuille de netto beleggingsopbrengsten stimuleren. Volgens de sigma-studie zal de winstgevendheid van schadeverzekeraars, ondanks de betere vooruitzichten voor de winstgevendheid, in 2023 naar verwachting lager blijven dan hun verhoogde kapitaalkosten. Dit suggereert dat verdere premieverhogingen en capaciteitsbeperkingen waarschijnlijk zullen voortduren in 2024.
Jérôme Jean Haegeli, Group Chief Economist bij Swiss Re, zegt hierover het volgende: “Uit onze analyse blijkt dat de winstgevendheid van schadeverzekeraars de komende jaren sterk zal verbeteren doordat hogere rentetarieven en renteverharding de hogere claimkosten als gevolg van de aanhoudende inflatie meer dan compenseren. Dit zal van vitaal belang zijn om de middelen van de sector te laten groeien in een tempo dat aansluit bij de wereldwijde vraag naar verzekeringsbescherming.”
Ondanks de sterkere rentabiliteitsvooruitzichten verwacht het Swiss Re Institute dat de onevenwichtigheid in vraag en aanbod van schadeverzekeringen zal aanhouden, en dus een voortzetting van de huidige moeilijke marktomstandigheden, vooral in de property catastrophe lines. De vraag naar verzekeringsbescherming is sinds 2017 gestegen, aangedreven door de toegenomen natuurrampactiviteit en de inflatie, die resulteert in hogere vervangingswaarden.
Een sterkere groei van het sectorkapitaal is nodig om wereldwijd de grote beschermingskloof te dichten. Het Swiss Re Institute schat dat bijvoorbeeld in de VS het kapitaal van de schadeverzekeringssector de afgelopen 10 jaar jaarlijks met gemiddeld 5% is gegroeid. In dezelfde periode is de behoefte aan bescherming tegen natuurrampen met gemiddeld 7% per jaar gegroeid.
Wereldwijd is de waarde van het onbeschermde risico de afgelopen vijf jaar gestaag gestegen. Het Swiss Re Institute raamt het wereldwijde dekkingstekort voor natuurrampen, oogst-, sterfte- en ziektekostenverzekeringen op $ 1,8 biljoen in premie-equivalent voor 2022.
Zowel de primaire verzekerings- als de herverzekeringssector dragen bij aan het dichten van de protection gap. In een omgeving waar een verhoogd risicobewustzijn heerst, wordt de rol van herverzekering als piekcapaciteit voor de primaire verzekeringssector steeds relevanter. Dit blijkt ook uit het feit dat de herverzekering van propertyrisico’s – de tak die het grootste deel van de natuurrampen dekt – de afgelopen tien jaar een groei van het premievolume heeft laten zien van 4,3% in primaire verzekeringen en 5,9% in herverzekeringen.
Gezien de hogere vraag, verhoogde risico’s en beperkte capaciteit, wordt een efficiënter gebruik van kapitaal essentieel voor primaire schadeverzekeraars. Herverzekeraars kunnen primaire verzekeraars toegang bieden tot hun balans tegen kosten die lager zijn dan de kapitaalkosten van verzekeraars, omdat hun portefeuille gediversifieerd is over een breder scala aan geografische gebieden en risico’s.
Gianfranco Lot, Chief Underwriting Officer P&C Reinsurance van Swiss Re, zegt hierover het volgende: “In de huidige kapitaalintensieve omgeving kan herverzekering primaire verzekeraars in staat stellen om efficiënter nieuwe activiteiten te schrijven, zekerheid te bieden voor bestaande verplichtingen en de groei van nieuwe activiteiten te ondersteunen. Het verhoogde risicolandschap vraagt om frequentere aanpassingen van acceptatiepraktijken. Focus op portefeuillekwaliteit en marges en contractuele duidelijkheid in de hele sector zullen in dit opzicht van groot belang zijn.” De verzekeringssector is gevoelig voor rentetarieven door de hefboomwerking van activa en de looptijd die in het bedrijfsmodel zijn ingebed. Zowel de lage rentetarieven in het decennium vóór de COVID en tijdens de pandemie, als de huidige omgeving met hogere rentetarieven hebben fundamentele gevolgen voor de winstgevendheid en het risicobeheer van verzekeraars. Verzekeraars beleggen verzekeringskasstromen in een breed scala aan effecten, met name vastrentende beleggingen op de langere termijn, voordat ze schade-uitkeringen doen. Daarom verbeteren hogere rentetarieven de winstgevendheid van de sector