Stichting toetsing verzekeraars: DAS scoort het beste bij kerncode Fraude

Stichting toetsing verzekeraars ( Stv) toetst de naleving van de zelfregulering in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Het derde kerncode-onderzoek naar de kerncodes fraude; het Protocol Verzekeraars en Criminaliteit, PIFI en de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek is getoetst bij alle leden van het Verbond van Verzekeraars. In aanvulling op het kerncode onderzoek is de Stv  met de aanvullende Module Kwaliteitsverbetering dieper ingegaan op het onderwerp fraude. Het onderzoek is uitgevoerd bij negen verzekeraars. Op de eerste plaats van de benchmark staat Rechtsbijstandsverzekeraar DAS met een score van 96%. De gemiddelde score over negen verzekeraars is 91%.

Verbetermogelijkheden

Tijdens het onderzoek heeft de Stv ondanks de hoge scores een aantal verbetermogelijkheden gesignaleerd. De belangrijkste verbetermogelijkheden zijn:

• De beoordeling van fraude- en criminaliteitsrisico’s. Slechts een derde van de deelnemende verzekeraars beoordeelt jaarlijks fraude- en criminaliteitsrisico’s op operationeel niveau door een frauderisicoanalyse.

• Het gebruik van data-analyse bij fraudebestrijding. Op basis van ons onderzoek concluderen we dat het gebruik van dataanalyse bij fraudebestrijding nog in de kinderschoenen staat. Slechts 22% van de deelnemers maakt structureel gebruik van data-analyse om (mogelijke) fraude-incidenten op te sporen.

• De controle of EVR ‘ hits’ zijn nagevraagd bij veiligheidszaken. Minder dan de helft van de deelnemende verzekeraars voldeed volledig aan de eis om te controleren of alle interne EVR hits daadwerkelijk zijn gecommuniceerd aan de verantwoordelijke functionaris of afdeling.

• Het uitvoeren van een in-employment integriteitsscreening. Een derde van de deelnemende verzekeraars voert niet standaard een in-employment screening uit. gericht op meer risicovolle functies. Goede praktijkvoorbeelden Verzekeraars kunnen de goede praktijkvoorbeelden die wij hebben gezien tijdens ons onderzoek, gebruiken om zich op onderdelen nog verder te verbeteren.

Enkele voorbeelden:

• Tijdens de onderzoeksperiode zijn we verzekeraars tegengekomen die speciale sessies organiseren met medewerkers om gezamenlijk de risico’s ten aanzien van interneen externe fraude te bespreken en op te halen. Hiermee benutten deze verzekeraars een belangrijke informatiebron.

• We hebben mooie voorbeelden gezien waarbij verzekeraars op een toegankelijke manier controleren of medewerkers bekend zijn met de procedures. Zij doen dit door bijvoorbeeld een quiz uit te zetten op het intranet. We zien ook een verzekeraar die een applicatie gebruikt die medewerkers vragen stelt die ze moeten beantwoorden tot ze een bepaalde score halen. Zo waarborgen en toetsen verzekeraars dat medewerkers de procedures kennen. • Enkele verzekeraars hebben signalering ingericht op het overmaken van bedragen of premierestitutie naar rekeningnummers van eigen medewerkers. Daarnaast zijn er verzekeraars die ook een trigger hebben ingericht op veelvoudige overboekingen naar rekeningnummers die niet behoren tot samenwerkingspartners