Het aandeel vrouwen in besturen steeg in de periode 2022-2023 met 0,6%, terwijl dit aandeel in Raad van Commissarissen 0,5 % daalde. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van de SER Dataverkenner. Ook het Verbond erkent dat het van cruciaal belang is om in te blijven inzetten op gelijke kansen en een inclusieve arbeidsmarkt.
“De cijfers met het aandeel vrouwen in de (sub)top laten zien dat we er nog niet zijn,” aldus Ellen den Rooijen, senior beleidsadviseur arbeidsvoorwaarden bij het Verbond. “Daarom moedigen wij verzekeraars aan blijvend te investeren in onder andere een evenwichtige man-vrouwverhouding binnen de hele organisatie. Het hierop inzetten kan tot gevolg hebben dat hiermee het blikveld binnen organisaties wordt verruimd doordat er anders naar talent gekeken gaat worden.”
Om verzekeraars bij deze stappen te helpen, organiseert het Verbond met regelmaat bijeenkomsten, trainingen en webinars over D&I. Zoals de 2-daagse bijeenkomst D&I in mei en juni, een stappenplan D&I door verzekeraars voor verzekeraars met praktijkvoorbeelden en door aandacht te besteden aan eerlijke beloning tussen mannen en vrouwen.
Trendbreuk
De landelijke daling vormt een trendbreuk met de afgelopen jaren, maar heeft waarschijnlijk te maken met de opkomst van bedrijven die pas vanaf boekjaar 2023 rapporteren, waarbij het percentage vrouwelijke commissarissen lager lag dan gemiddeld.
Tegelijkertijd laat de Scorecard 2025 zien dat ruim 4.000 Nederlandse bedrijven zich actief inzetten voor een evenwichtige man-vrouwverhouding in de (sub)top. Dit is een forse toename vergeleken met vorig jaar. Volgens SER-voorzitter Kim Putters is het bijzonder om te zien dat zoveel bedrijven hebben gerapporteerd in het SER Diversiteitsportaal. “Bedrijven tonen daarmee hun commitment en inzet en geven inzicht in de man-vrouwverhouding, streefcijfers en plannen van aanpak. En dat is belangrijk, zeker in deze tijden waarin internationaal diversiteit onder druk staat.”