RiFD Top 100: Aon’s CEO Leonique van Houwelingen meest invloedrijke persoon in financiële dienstverlening

Leonique van Houwelingen, CEO Aon,  is de meest invloedrijke persoon in de sector van financiële dienstverlening volgens de RiFD Top 100. Zij is daarmee de eerste vrouw die de lijst  aanvoert.

Het RiFD stelt het overzicht sinds 2020 samen. De ranglijst – gemaakt in samenwerking met Oostdam & Partners – geeft inzicht in de personen die (mede) bepalend zijn voor de huidige staat en toekomst van de intermediaire bedrijfstak. Het gaat om mensen die (de meeste) zeggenschap hebben binnen bedrijven die zich primair bezighouden met advies en bemiddeling in verzekeringen en hypotheken.

Michael de Nijs, de lijstaanvoerder van 2022, doet een stap terug naar plaats 4. Zijn bedrijf Alpina, de fusiecombinatie van Heilbron en Voogd & Voogd, telt door interne reorganisaties minder FTE’s. Dat geldt niet voor Söderberg & Partners. Ronald Goldman, de CEO in Nederland van het Zweedse bedrijf, klimt naar de tweede positie. Daardoor zakt Henri Veldsink een plekje, ondanks dat Veldsink Groep opnieuw tientallen kleine en middelgrote advieskantoren overnam.

De top 10 is verder vrij stabiel. Jaap Eringa is de andere nieuwkomer, op positie 7. Hij is de CEO van ASR Distributie & Services. Onder die vennootschap heeft de verzekeraar alle intermediaire activiteiten gebundeld, waaronder VKG, Anac en Eringa’s eigen Boval.

 Zeven vrouwen

De RiFD Top 100 bevat ook aparte paragrafen over jonge personen en senioren op de lijst en één over vrouwen. De jongste persoon is 37 jaar, de oudste 82. Het aandeel vrouwen blijft beperkt tot 7%, oftewel 7 van de 100. De vrouwen winnen wel aan gewicht op de ranglijst.

 Niet alleen voert Van Houwelingen nu de lijst aan, ook Sanne de Laat, de nieuwe directievoorzitter van De Hypothekers Associatie, komt nieuw binnen op positie 14. Lia Polano (Zicht) en Marisa Lodewijks (Ingage) zijn eveneens in de top 20 terug te vinden.  Verder stan Mirjam Heijnen (VGA, plek 47, was 45) en Mieke Millenaar (Millenaar Advesgroep (62, was 60) in de Top 100.

Stijgers en dalers

De lijst omvat ook enkele stijgers en dalers. De meest opvallende. In de Top 20 zijn Ralph van Helden/Frank Kemper van Licent (van 33 naar 15) en Jorg Roodbeen (Klap, van 34 naar 18) binnengekomen. Andere grote stijgers zijn  Michael van Romondt (Eijgendaal & Van Romondt, van 93 naar 39), Levent Türkmen (SureBusiness van 96 naar 58) Job Steenland (Van Campen Dijkstra/S&P, van 88 naar 63) en  Vennoten Kuijkhoven (Raadgevers Kuijkhoven, van 63 naar 40).

De grootste daler  is Teven Lagerweij (Vivantus, van plek 16 naar 44), gevolgd door Harry Leven (Evitae, van 31 naar 55), Nico Boussen (Witte Boussen van 64 naar 87), Pieter & Johan van der Zee (VDZ van 54 naar 69) en Roderick post (Post & Co van 78 naar 91),

De RiFD Top 100 laat zien welke mensen de grootste belangen vertegenwoordigen in de adviesmarkt voor verzekeringen en hypotheken. De ranking is gebaseerd op een puntensysteem. Leidend zijn het aantal FTE binnen de onderneming(en) en relevante bestuursfuncties in de sector. Daarop zijn nog correctiefactoren toegepast; een uitgebreide verantwoording is terug te vinden in het rapport.

Zie https://rifd.nl/top-100/ voor het volledige rapport ‘Marktflitsen Special ‘Top 100 belangrijkste spelers in de financiële adviessector’, juni 2023