Rapport Marsh: Gebeurtenissen van wereldwijd politiek geweld veranderen het verzekeringslandschap


Recente wereldwijde gebeurtenissen op het gebied van politiek geweld hebben geleid tot aanzienlijke verschuivingen in de verzekeringsmarkt voor politiek geweld, met gevolgen voor de tarieven, limieten en voorwaarden, zo blijkt uit een rapport van Marsh.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de spanningen tussen Israël en Hamas en de wereldwijde onrust onder de burgerbevolking hebben het bewustzijn van de bijbehorende risico’s vergroot. In sommige gebieden, waaronder Rusland, Oekraïne, Moldavië, Wit-Rusland, Israël en Taiwan, kunnen of willen verzekeraars nu geen dekking bieden vanwege sancties en verdragsbeperkingen, aldus het rapport.

In verschillende landen hebben zich incidenten met politiek geweld voorgedaan, wat duidelijk maakt hoe moeilijk het is om dergelijke risico’s te voorzien. Deze gebeurtenissen omvatten landelijke stakingen en protesten in Frankrijk, toenemend geweld tegen overheidsfunctionarissen in de VS, onenigheid in Iran na de dood van Mahsa Amini en aanhoudende conflicten in Syrië.

De Global Peace Index 2023 van het Institute for Economics and Peace rapporteert een jaar-op-jaar verslechtering van de wereldwijde vreedzaamheid, waarbij Rusland en de Euraziatische regio de grootste regionale achteruitgang kennen. De wereldwijde economische impact van geweld werd in 2022 geschat op 17,5 biljoen dollar, wat gelijk staat aan 12,9% van het wereldwijde BBP, aldus het rapport. Voorspeld wordt dat de wereldwijde stabiliteit verder zal verslechteren. De Wereldbank schat dat in 2030 tot twee derde van de extreme armen in de wereld zich in een onstabiele, conflictueuze en gewelddadige omgeving zal bevinden.

Als reactie op deze gebeurtenissen zijn de prijzen voor verzekeringen tegen politiek geweld wereldwijd gestegen, waardoor klanten hun dekkingslimieten en polisvoorwaarden opnieuw evalueren. Verzekeraars onderzoeken nauwkeurig specifieke clausules, waaronder voorwaardelijke bedrijfsschade, en beoordelen sociaaleconomische indicatoren die van invloed zijn op de dekkingsvoorwaarden.

Verdragsdekking voor politiek geweld en terrorisme wordt in 2023 kritischer bekeken, waarbij met name materiële catastrofe-verdragen onder druk komen te staan. Herverzekeraars hebben de voorwaarden voor ‘allrisk’ propertypolissen aangescherpt, waardoor verzekeraars op zoek zijn gegaan naar afzonderlijke dekkingen voor deze gevaren. Dit heeft geleid tot hogere tarieven voor herverzekering van terrorisme en politiek geweld, met gevolgen voor de prijsstelling voor verzekerden.

Het rimpeleffect van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op toeleveringsketens, voedselvoorraden en energiekosten, in combinatie met wereldwijde sociaaleconomische protesten, onderstreept de potentiële ontwrichting en economische impact van gebeurtenissen met politiek geweld. Organisaties worden aangespoord om te zorgen voor robuuste bedrijfscontinuïteits- en crisisplannen, scenarioplanning uit te voeren en verzekeringen tegen politiek geweld en/of terrorisme te coördineren met andere relevante dekkingen.

Om voorbereid te zijn op toekomstige gebeurtenissen, moet je het claimproces begrijpen en de nodige informatie verzamelen voor herstel. Samenwerken met adviseurs om het juiste verzekeringsprogramma op te stellen kan de paraatheid om effectief te reageren vergroten.Vanaf 3 november 2023 gelden er sancties tegen de volgende landen: Afghanistan, Wit-Rusland, Cuba, Iran, Noord-Korea, Rusland, Syrië, door Rusland gecontroleerde regio’s in Oekraïne en Venezuela. Lopende gebeurtenissen in Israël blijven in de gaten worden gehouden voor mogelijke gevolgen voor de markt voor politiek geweld en politiek risico.