Volgens een nieuw rapport van Lloyd’s en WTW zijn de risico’s van voedselketens wereldwijd toegenomen naarmate deze ketens in omvang, volume en complexiteit zijn gegroeid. Beiden geven aan dat voedsel- en drankvoorzieningsketens een essentiële rol zullen spelen in het faciliteren van wereldwijde vooruitgang en het opbouwen van maatschappelijke veerkracht naarmate de wereldbevolking toeneemt.
De gevoeligheid voor veranderingen in natuurlijke klimaatcycli en weerpatronen plaatst de sector echter ook in het hart van de wereldwijde inspanningen om duurzaamheid in te bouwen in onze economische systemen. Een veerkrachtige en bloeiende voedsel- en drankindustrie is daarom de sleutel tot economisch herstel en welvaart in de wereld na opeenvolgende wereldwijde schokken.
In het rapport ‘From Farm to Fork: Rethinking Food and Drink Supply Chains’ staat verderdat de complexiteit van de mondiale toeleveringsketens groot is: “De complexiteit van wereldwijde bevoorradingsketens – naast het ontbreken van hoogwaardige gegevens voor de sector – maakt het moeilijk om de potentiële kosten van risico’s voor de bevoorradingsketen te bepalen, die per gebeurtenis en bedrijfstak kunnen verschillen. De overstromingen in Thailand in 2011 waren een indicatie van de enorme potentiële gevolgen, maar minder zichtbare gebeurtenissen kunnen net zo kostbaar zijn: brand in de fabriek van een producent, leveranciers die twee graden van elkaar verwijderd zijn en geconfronteerd worden met liquidatie, of vertragingen bij de bouw van het nieuwe pand van een leverancier. In tegenstelling tot de directe gevolgen van natuurrampen blijven de gevolgen van schokken in de toeleveringsketen echter niet beperkt tot een geografische regio. Het mondiale karakter van de voedings- en drankenindustrie betekent dat de gevolgen veel verder weg worden gevoeld.”
Het duo trok ook conclusies uit de gevolgen van de inval van Rusland in Oekraïne, landen die belangrijke exporteurs zijn van grondstoffen voor voedingsmiddelen zoals tarwe. “De gevolgen van het conflict voor de wereldwijde voedselvoorziening kunnen ook worden verergerd door droogteperiodes (vooral in Amerika), waardoor onvoldoende ingrediënten en grondstoffen worden geproduceerd. De gecombineerde effecten van het conflict en de droogte hebben een aantal voedsel- en drankorganisaties ertoe gebracht te investeren in nieuwe instrumenten voor risicobeheer van de toeleveringsketen, naast procedurele veranderingen om hun bedrijven te helpen zich aan te passen.”
Het rapport schetst verder een praktische routekaart op basis van meer samenwerking tussen bedrijven, makelaars en verzekeraars, die mogelijkheden voor verzekeringen identificeert om te innoveren in de bescherming die zij bedrijven kunnen bieden en hoe technologieën voor risicobeheer in de toeleveringsketen, waaronder gegevensvastlegging en visualisatie, de veerkracht kunnen verbeteren. Het rapport identificeert ook verschillende belangrijke factoren die risico’s in de voedsel- en drankbevoorradingsketens veroorzaken, waaronder economische druk, veranderingen in de vraag, uitdagingen op het gebied van arbeid, technologie, vervoer, geopolitieke en politieke risico’s, en klimaatverandering en duurzaamheid, en benadrukt de mogelijkheid voor de verzekeringssector om nieuwe producten te ontwikkelen ter bescherming tegen het verlies van Tier 2-leveranciers, aangifteplichtige plagen en ziekten, vertragingen bij het vervoer en volatiliteit van de grondstoffenprijzen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de bedrijfskritische risico’s van bedrijven en de verzekeringsdekking die zij hebben afgesloten niet goed op elkaar zijn afgestemd. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 82% van de bedrijven ten minste een verzekering heeft voor de gevolgen van extreme weersomstandigheden voor hun toeleveringsketen, maar dat minder dan een derde (31%) van mening is dat dit voldoende is om het risico voor hun activiteiten aan te pakken.
From Farm to Fork is het eerste van een driedelige serie over risico’s voor de toeleveringsketen. Verslag twee en drie over halfgeleiders en de transport- en logistieksector zullen in 2023 worden gepubliceerd.