Premie autoverzekering stijgt met 20% in één jaar

Het is voor veel autobezitters flink schrikken als ze hun nieuwe polis binnenkrijgen. Vergeleken met juni vorig jaar is de premie met maar liefst 19,6% gestegen, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Dat komt neer op een gemiddelde premiestijging van 160 euro in één jaar. In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering zelfs verdubbeld. Doordat de kans op schade niet overal even groot is, zijn er grote regionale verschillen.  

Ook andere autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar flink gestegen volgens Independer. De all risk-verzekering steeg in een jaar met gemiddeld 8%; consumenten gingen voor deze verzekering gemiddeld 80 euro meer betalen. De WA + steeg zelfs met gemiddeld 14,1%, wat neerkomt op 118,90 euro extra. 

Reden van kostenstijging

Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, licht toe waar de stijging door komt: “De premie ontwikkelt mee met de markt. Zo namen bijvoorbeeld de verkeersongevallen met ruim 10% toe in 2022 ten opzichte van 2021. Maar ook reparaties zijn er het afgelopen jaar niet goedkoper op geworden, denk aan stijgende arbeidskosten en benodigde onderdelen voor reparatie. Al deze factoren hebben zijn uitwerking op de hoogte van de premie.”

 Verschillen in dekking 

Als je een auto hebt, dan moet je verplicht een WA-verzekering afsluiten. Als je schade aan een andere auto toebrengt, dan is die in de meeste gevallen verzekerd. De schade aan de eigen auto is dat niet. De WA +-verzekering wordt ook wel een beperkt casco-dekking genoemd. Zo is schade aan de eigen auto voor bepaalde onderdelen wel verzekerd. De meest uitgebreide, en dus ook duurste, verzekering is de all risk autoverzekering. Dan ben je ook verzekerd voor de schade aan de eigen auto. “Als we kijken naar de WA verzekering. Dan is in de periode van zeven jaar en twee maanden de premie verdubbeld. Een fikse stijging dus”, aldus auto-expert Menno Dijcks. 

De hoogste stijging in Noord-Nederland

In alle provincies steeg de gemiddelde autopremie. Drenthe (+16,2%), Friesland (+15,9%) en Groningen (+15,%) noteerden de hoogste procentuele stijging. Drentenaren komen ook in absolute zin het slechtst vanaf met een gemiddelde stijging van €110 per jaar. Brabanders komen er relatief gunstig van af met een stijging van “slechts” 9,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Autoverzekering expert Menno Dijcks: “Als je gaat verhuizen, heeft dat invloed op de premie. De plek waar je woont, bepaalt namelijk de hoogte. Dat kan zelfs binnen dezelfde gemeente al verschillend zijn. Verhuis je naar een plek waar bijvoorbeeld minder auto-inbraken zijn dan je vorige woonadres, dan kan dat gunstiger uitpakken voor jouw premie. Een verhuizing is dan ook een uitgelezen kans om opnieuw de verzekering te vergelijken en te checken welke verzekering dan het beste bij je past.”

Hoogste premie in Randstad

In absolute zin betaal je al jaren de hoogste premie in Zuid-Holland en Noord-Holland. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar betalen mensen in Zuid-Holland nu gemiddeld €107 meer. Gemiddeld komt dit neer op €1030 per jaar. Ook in Noord-Holland (€950) en Utrecht (€915) betalen inwoners een behoorlijke jaarpremie voor de autoverzekering. Dat is de gemiddelde premie van de WA-, WA +- en all risk-verzekeringen. 

Kijk hier voor meer informatie van de premiestijgingen per provincie: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/premie/onderzoek/premie/gestegen