“Hoe gaan we voorkomen we dat wij als sector de rem zijn op de energietransitie en daarmee de rem op de ambities van onze klanten? Volgens mij vraagt dat om een nieuwe blik gericht op verandering en vernieuwing. Laten we het licht op groen zetten voor alle innovatieve kracht die we in ons hebben.” Die oproep deed Sharon van Herel, Managing Director bij HDI Global, vorige week tijdens het event ‘Licht op groen’ dat de verzekeraar organiseerde in Rotterdam.
Zij lichtte dat als volgt toe: “De grootzakelijke verzekeringsmarkt is er om ondernemen mogelijk te maken. En veel, zo niet alle ondernemingen zien zich momenteel geconfronteerd met een forse ambitie of noodzaak om te verduurzamen. Welke rol gaan wij daar in nemen? Ik ben van mening dat het aan ons is om bedrijven te ondersteunen bij deze transitie en ons maximaal in te zetten om óók risico’s rondom verduurzaming verzekerbaar te maken. En dat is natuurlijk geen gemakkelijke opgave want dat gaat gepaard met heel veel onzekerheid en daar houden we niet van. Nieuwe technologieën en innovaties. Dat is spannend en eng. Heel vaak geen data of ervaring om op te leunen voor een beetje comfort. En ook de nodige kennis ontbreekt nog. Onbekend maakt onbemind.”
Co-creatie
Het gaat anno 2023 volgens haar niet meer alleen over goeie business draaien. “Natuurlijk blijven wij de beste verzekeringsoplossingen bieden voor complexe risico’s, maar dat is niet genoeg. We hebben onszelf óók de ambitie gesteld om de beste oplossingen te ontwikkelen voor risico’s die voortkomen uit de transitie van bedrijven op het gebied van verduurzaming. Wij zijn ooit opgericht door de industrie voor de industrie. Juist nu is het moment om te laten zien dat we dit DNA, deze partnershipgedachte in het werk stellen om bedrijven door deze lastige fase heen te helpen. Dat het niet alleen onze maatschappelijke taak is om ondernemen mogelijk te maken, maar ook – daar waar we kunnen – ons in te zetten voor een betere en schonere wereld.”
Om deze verandering te bewerkstelligen, is volgens de HDI-topvrouw co-creatie en samenwerking nodig.” Het is tenslotte co-assurantie en in je eentje ga je niet het verschil kunnen maken. Wij moeten ons collectief op de toekomst richten en ons openstellen voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Juist nu in deze tijd waarin de zaken ingewikkeld worden hebben bedrijven behoefte aan continuïteit en ondersteuning. Ze hebben aanmoediging nodig, vooral wanneer ze nieuwe paden bewandelen. Als verzekeringssector hebben we de verantwoordelijkheid om hen te steunen en hen te helpen bij het realiseren van hun doelen. Laten we deze verantwoordelijkheid serieus nemen en onze krachten bundelen. Samen gaat het ons wél lukken om de sector in beweging te brengen en de energietransitie in Nederland een zetje te geven. Want vergis je niet: nieuwe projecten krijgen alleen financiering los als het ook verzekerbaar is en daarin hebben wij een sleutelrol. We willen graag een aanjager zijn op dit gebied.”
Balans opmaken
Sharon maakte van de gelegenheid gebruik om de balans op te maken. “Vijf jaar geleden startten wij in de zomer een campagne om ons hard te maken voor een meer duurzame manier van zakendoen in de co-assurantiemarkt. Het was een tijd waarin de resultaten al jaren onder druk stonden, waarin verzekeraars zich collectief terugtrokken en hun risk appetite verkleinden met als gevolg een dreigende onverzekerbaarheid van steeds meer risico’s. Totaal onwenselijk natuurlijk en in strijd met onze maatschappelijke missie om ondernemen mogelijk te maken.”
Wat volgens haar volgde was een vrij abrupte koerswijziging, een ongekende verharding van de markt, waarbij het vaak lastig was om aan klanten uit te leggen waarom we het met elkaar zover hadden laten komen. “Er was helaas geen tijd om geleidelijk aan bij te sturen en soms was de nuance ver te zoeken. Uiteindelijk zijn we er met elkaar wel in geslaagd om weer een gezonde dialoog te voeren over de juiste verhouding tussen prijs en risico. Preventie is weer een serieus topic op de agenda geworden en alles draait weer om de enige juiste benchmark, namelijk risicokwaliteit. Met elkaar hebben we weer een gezonde markt gecreëerd, een solide basis van waaruit we kunnen groeien. Maar we zijn er zeker nog niet. De kritiek vanuit het intermediair op de rol van verzekeraars als het aankomt op duurzaamheid heb ik me persoonlijk aangetrokken en was voor mijzelf de start van een versnelde bewustwording op dit onderwerp. Naar voren durven stappen en lef tonen is nodig. Kijken naar wat er wél mogelijk is. Vandaar ook het thema “Licht op Groen”.”
Link naar webpagina + terugblik video event https://www.hdi.global/nl-nl/about-us/licht-op-groen/
