Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagde kleine en middelgrote ondernemingen (mbk) in het Verenigd Koninkrijk is van plan om hun employee benefits-pakketten te herzien om toptalent aan te trekken en te behouden, de uitdagingen van het personeelsbestand aan te pakken en de economische druk te tackelen, zo blijkt uit Employee Benefits Trends in UK SMEs, een nieuw rapport van Howden Employee Benefits, in samenwerking met YouGov.
De focus van MKB-ondernemingen op het herzien van secundaire arbeidsvoorwaarden, met name de mogelijke opname van preventieve gezondheids- en welzijnsoplossingen, is bijzonder actueel. Het ziekteverzuimcijfer heeft het hoogste punt in 15 jaar bereikt, met 104,9 miljoen verloren werkdagen in 2023 als gevolg van langdurige gezondheidsaandoeningen.
Belangrijkste bevindingen
Lacunes in arbeidsvoorwaarden: Hoewel 85% van de MKB-bedrijven een vorm van werkplekpensioen aanbiedt, blijkt uit de bevindingen dat 15% niet voldoet aan de pensioenwetgeving, waardoor ze blootstaan aan mogelijke boetes. Slechts 53% biedt een particuliere ziektekostenverzekering (PMI) en 49% biedt ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid.
Economische druk: De helft van de MKB-bedrijven [50%] noemt financiële uitdagingen als de grootste uitdaging waar het personeel momenteel mee te maken heeft, waarbij de crisis rond de kosten van levensonderhoud en de verhoging van de werkgeversbijdragen voor de volksverzekeringen (National Insurance Contributions, NIC’s) die in de begroting werd aangekondigd, de druk nog opvoeren. Salarisaanmoedigingsregelingen, waarmee werkgevers 15% kunnen besparen op NIC’s voor pensioenbijdragen, zijn een kosteneffectieve en fiscaal efficiënte oplossing om deze uitdagingen aan te gaan.
Flexibele opties nemen toe: 47% van de MKB-bedrijven geeft de voorkeur aan flexibele arbeidsvoorwaarden, waardoor werknemers meer keuze hebben en de mogelijkheid om pakketten te kiezen en aan te passen aan hun individuele behoeften – een factor die steeds belangrijker wordt voor werknemers met meerdere generaties.
Aan welke aanpassingen in secundaire arbeidsvoorwaarden denken MBB-ers?
- Gezondheidszorg en welzijn: 46% breidt de ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid uit en 43% vergroot de toegang tot PMI om snellere toegang tot zorgoplossingen te bieden.
- Pensioenverbeteringen: 40% verhoogt de pensioenbijdragen om de pensioenzekerheid van werknemers te versterken en de huidige pensioentekorten aan te pakken.
- Lifestyle en financiële voordelen: 38% voegt lidmaatschappen van sportscholen of lifestyle-kortingen toe, terwijl 36% een verzekering tegen kritieke ziekte onderzoekt en 31% een groepslevensverzekering overweegt.
Uitdagingen op het gebied van werving stimuleren verandering
29% van de KMO’s geeft toe dat werving en behoud van personeel belangrijke uitdagingen zijn en het aanbieden van concurrerende arbeidsvoorwaarden is nu essentieel om toptalent te behouden. Het rapport benadrukt ook dat werkzoekenden bij het kiezen van een werkgever prioriteit geven aan pensioenen, gezondheidszorg en ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid. Dit suggereert dat bedrijven luisteren naar de wensen en behoeften van huidige en toekomstige werknemers, waarbij MKB-ers het meest geneigd zijn om veranderingen in deze drie arbeidsvoorwaarden te plannen.
Cheryl Brenan, Managing Director van Howden Employee Benefits, zegt: “MKB-ondernemingen hebben te maken met een ‘perfecte storm’ van stijgende kosten, wervingsdruk en een toenemende vraag van werknemers naar gezondheidszorg, met name ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid. Uit het onderzoek blijkt echter dat veel bedrijven begrijpen dat het aanbieden van uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden een krachtig middel kan zijn om het welzijn van werknemers te verbeteren, het ziekteverzuim te verlagen, de productiviteit te verhogen en de werving en het behoud van talent te versterken.”
Nu MKB-bedrijven geconfronteerd worden met hogere werkgeversbijdragen voor National Insurance (NIC) en een hogere belastingaanslag als gevolg van de recente begroting, kunnen ze zowel deze uitdagingen als het pensioentekort in het Verenigd Koninkrijk aanpakken door salarisopoffering te implementeren, als ze dat nog niet doen. Werkgevers kunnen 15% besparen op werkgeversbelastingen op de pensioenbijdragen van hun werknemers, waardoor ze een aantal extra kosten kunnen compenseren en tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de pensioenresultaten van hun werknemers. Investeren in de juiste secundaire arbeidsvoorwaarden kan de basis leggen voor productievere en veerkrachtigere werknemers.”
Mark Fosh, Executive Director of SME bij Howden Employee Benefits, zegt: “Met 5,6 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen in het hart van de Britse economie, is hun succes van vitaal belang. Ondanks de stijgende operationele kosten en nationale verzekeringspremies hebben MKB-bedrijven nog steeds praktische opties om deze uitdagingen aan te gaan.”
Hij vervolgt: “Door loonaanmoedigingsregelingen in te voeren en samen te werken met een adviseur op het gebied van arbeidsvoorwaarden om hun voordeelpakketten te herzien en te optimaliseren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze waar voor hun geld krijgen en tegelijkertijd toegang krijgen tot extra diensten met toegevoegde waarde. Deze stappen kunnen onmiddellijke financiële verlichting bieden, resulteren in een betere ervaring voor werknemers en een sterker, meer betrokken personeelsbestand opbouwen.”
Lees meer en download het volledige rapport.: Read more and download the full report.