Scandinavische risk- en insurancemanagers hoeven dit jaar geen afzwakking van de premies voor zakelijke en industriële verzekeringen te verwachten, ondanks veerkrachtige resultaten van verzekeringsmaatschappijen, melden analisten van de in Hamburg gevestigde investeringsbank Berenberg.
In een nieuw rapport zeggen zij dat uit recent commentaar van managementteams blijkt dat de industriële en zakelijke verzekeringsmarkten in Scandinavië ‘hard’ blijven en dat premieverhogingen worden gehanteerd door de stijging van de schadeclaims, die tussen 3% en 7% schommelt. De premieverhogingen zijn echter grotendeels in lijn met de prijsinflatie in de retail lines.” Daarom denken wij dat de marges tot en met 2022 robuust zullen blijven,” stellen de analisten
“Volgens ons is de subsector relatief goed gepositioneerd in het huidige inflatoire klimaat dankzij: a) het aanhoudende rationele prijsklimaat, dat prijsstijgingen in lijn met en zelfs vóór de schade-inflatie accommodeert; en b) schaalvoordelen, waardoor gevestigde maatschappijen de schadekosten.”
De analisten verwachten dat de marges van schadeverzekeringen zullen worden beïnvloed door de winterstormen – vooral Malik en Eunice – en de afbouw van de frequentievoordelen van Covid-19 naarmate de economieën weer normaal gaan draaien. “Wij denken echter dat de onderliggende marges marginaal zullen blijven verbeteren dankzij het sterke prijsmomentum en de sterke verlengingen in januari,” voegen ze eraan toe.
Een risico op middellange termijn voor de Scandinavische schadeverzekeringssector is de dreiging dat de looninflatie hoger zou kunnen uitvallen dan aanvankelijk verwacht, met alle gevolgen van dien voor de winstgevendheid van long -tall lines die niet opnieuw kunnen worden geprijsd.
Het Berenberg team zegt dat inflatie een hot topic blijft. “Uit de gegevens blijkt dat de inflatie in bouwmaterialen in heel Scandinavië blijft toenemen – met uitzondering van Noorwegen, dat zijn hoogtepunt lijkt te hebben bereikt. De inflatie is echter niet zo zwaar in vergelijking met het VK of de VS. Noorwegen wordt het zwaarst getroffen, Zweden komt op de tweede plaats en Denemarken het minst”, stellen zij.
“Ondanks een stijging van de materiaalprijzen zijn alle bedrijven volgens ons goed beschermd, aangezien de reparatiekosten voor onroerend goed ongeveer 70/30 bedragen voor arbeid/materiaal, en onroerend goed gewoonlijk 30-40ppt van de totale portefeuille uitmaakt. In recente commentaren van het management wordt de inflatie van schadeclaims geraamd op 3% tot 7%,” voegt het rapport eraan toe
.