Onderzoek Allsecur: Nederlander wil niet elektrisch rijden

Elektrisch autorijden is voor een grote groep autobezitters nog niet aantrekkelijk. De lange oplaadtijd, korte afstand per acculading en hogere aanschafwaarde zijn redenen waarom de autobezitter niet warm loopt voor een elektrische auto. Slechts 14% van de autobezitters overweegt een elektrische auto bij hun volgende aankoop. Dat blijkt uit het Grote Auto&Verkeer Onderzoek van Allsecur autoverzekeringen in samenwerking met Team Vier

Nederlandse autobezitters stellen hoge eisen aan de elektrische auto. 38% vindt dat een elektrische auto niets extra mag kosten. Eén op de vijf weet nog niet of zij extra geld uit willen geven aan zo’n auto. Gemiddeld is de autobezitter bereid 1.700 euro extra te betalen voor een milieuvriendelijke elektrische auto. Voor de actieradius ligt de lat ook hoog; een grote wens is dat de auto minimaal 500 km op een acculading moet kunnen rijden. Bijna één op de tien autobezitters (9%) wil minimaal 1.000 km kunnen rijden voordat zij de accu weer moeten laden.Ook de langere oplaadtijd van elektrische auto’s wordt als drempel ervaren. Gemiddeld vinden autobezitters een oplaadtijd van anderhalf uur acceptabel. Al wenst 4% een oplaadtijd van maximaal 5 minuten en wil 5% maximaal 10 minuten wachten totdat de accu weer is geladen.

“Automobilisten verwachten dezelfde prestaties van elektrische auto’s als van gewone auto’s”, zegt Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur. “De auto staat voor de automobilist gelijk aan vrijheid en gemak. Hij wil zich geen zorgen maken over het tussentijds opladen van de elektrische auto en de bijbehorende acculaadtijd. Zodra de actieradius van elektrische auto’s groter wordt en er meer snellaadstations komen, zal de populariteit van elektrische auto’s verder toenemen.”