Nieuw studie toont aan: financiële planning leidt tot betere resultaten

Terwijl consumenten de druk van hoge inflatie, stijgende rentetarieven en de kosten van huisvesting blijven voelen, heeft een nieuwe wereldwijde studie aangetoond dat consumenten die werken met een professional op het gebied van financiële planning, beter af zijn. Waarbij consumenten die werken met een Certified Financial Planner (CFP®) de beste resultaten ervaren:  een betere kwaliteit van leven, meer financieel vertrouwen en veerkracht genieten en meer tevreden zijn met hun financiële situatie.

De studie naar de waarde van financiële planning werd uitgevoerd in opdracht van Financial Planning Standards Board Ltd. (FPSB) in samenwerking met o.a. Stichting Federatie Financieel Planners (FFP). Het onderzoek werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau MYMAVINS in 15 landen onder 15.332  consumenten van 25 jaar en ouder met een inkomen van 60.000 euro per jaar en een belegbaar vermogen van 35.000 euro of meer.

De studie onderzoekt de waarde van financiële planning, meet de financiële en niet-financiële impact van financiële planning op de kwaliteit van leven, het financieel vertrouwen, financiële tevredenheid en de ervaren toegevoegde waarde. Hierbij worden mythes rond financiële planning ontkracht en de toekomst van het beroep wordt geanalyseerd.

Enkele uitkomsten:

 • 79% van de respondenten ervaart bij CFP-professionals een hogere kwaliteit van leven tegen 70% bij advies door een ander en 69%bij geen advies;
 • 78% heeft meer vertrouwen en financiële zekerheid dat persoonlijke financiële doelen worden gehaald (68%/68%);
 • 81% is meer tevreden met de financiële situatie (68% resp 68%);
 • 81% heeft een betere ervaring met financiële planning proces (73%)
 • 88% van de respondenten is het erover een dat financiële planning helpt bij het bereiken van doelen;
 • 79% heeft het gevoel beter om te gaan met gezondheidszaken;
 • 62% zegt dat financiële planning een positieve impact heeft op het familieleven;
 • 66% rapporteert dat financiële planning positief werkt op de mentale gezondheid

De vijf meest genoemde voordelen bij het werken met een financieel planner is volgens klanten: 1. Meer financiële vrijheid en controle; betere financiële gezondheid en meer gemoedsrust; 3. meer zekerheid en vermogen om de gewenste levensstijl te bereiken; 4. Hulp bij het uitleggen van financiële zaken en 5. Hulp bij het bepalen en bereiken van doelen

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat financiële planning een topprioriteit heeft voor de Gen Y-generatie:

 • 44% verwacht komende jaren een erfenis of groot geldbedrag te krijgen;
 • 60% van de niet-geadviseerde millennials overwegen geld te betalen voor financieel advies;
 • 63% verwacht binnen tien jaar een groot geldbedrag te ontvangen, waarbij 80% schat dat dit bedrag meer is dan 50.000 euro;
 • 30% heeft niet eerder contact gehad met een financieel planner, 42% hiervan wil binnen 3 jaar hiermee starten en 83% binnen tien jaar.

Dante De Gori, CFP, Chief Executive Officer, FPSB zegt: “In dit huidige volatiele klimaat, waar onverwachte gebeurtenissen de wereldeconomie hevig kunnen laten schudden, is de rol van financiële planning in het algemeen en die van CFP-professionals in het bijzonder nog belangrijker geworden om consumenten in staat te stellen goed geadviseerde financiële beslissingen te nemen om hun langetermijndoelen te bereiken, terwijl je geniet van gezonde en gewenste kwaliteit van leven.”

“De bevindingen in deze wereldwijde studie geven het overtuigende bewijs van de immense toegevoegde waarde die CFP-professionals bieden bij het ondersteunen van de financiële behoeften van consumenten in tijden van onzekerheid, waardoor de reputatie van CFP-certificering als het wereldwijde ‘symbol of excellence’ in financiële planning wordt versterkt,” voegt De Gori eraan toe.

Mark Dukers, directeur FFP sluit zich aan bij de conclusie van Dante De Gori: “Elke verandering in het leven van een mens brengt financiële consequenties met zich mee. Inzicht krijgen in wat deze veranderingen voor iemand betekenen en hoe men hierin moet handelen vraagt om financiële planning en de ondersteuning van een kundig en betrouwbaar financieel planner.”

De studie komt ook met een aantal belangrijke bevindingen zoals:

 • Klanten die samenwerken met een financieel planner ervaren een hogere kwaliteit van leven. Ze zijn meer tevreden over het leven en hebben een zekerder gevoel rondom gezondheid, verbinding en belangrijke doelen dan klanten die niet met een financieel planner samenwerken.
 • Financiële planning levert meer op dan dat het kost.
  Vaak wordt gezegd dat financiële planning te duur is. Deze mythe wordt door deze studie ontkracht. 8 op de 10 klanten van CFP-professionals zeggen dat de voordelen van financiële planning opwegen tegen de kosten.
 • Ook de jongere generatie vraagt om financiële planning. Generatie Y (Gen Y, geboren tussen 1981 en 1996) staat open voor financiële planning. 3 op de 5 Gen Y’ers die momenteel niet samenwerken met een financieel planner, zouden overwegen om te betalen voor financieel advies. Gen Y wil daarbij wel op een andere manier gebruik maken van financiële planningsdiensten dan oudere generaties. 7 op de 10 Gen Y’s gebruiken apps of websites om hulp te krijgen bij hun financiën.

Bijlagen:
– Whitepaper Consumentenonderzoek “De Waarde van Financiële Planning” Nederland.