Meer dan 50% van de makelaars heeft de afgelopen 12 maanden te maken gehad met mentale problemen

Zware werkdruk en omgaan met regelgeving worden aangemerkt als twee belangrijke oorzaken van stress bij makelaars. Volgens onderzoek van verzekeraar Ecclesiastical heeft meer dan 50% van de makelaars de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een mentaal gezondheidsprobleem. Uit een recent  Broker Wellbeing Survey onder makelaars  bleek dat stress en bezorgdheid nog steeds een belangrijk punt van zorg zijn voor veel makelaars, die aangeven te maken hebben met een hoge werkdruk (76%), regelgeving (59%), klanteneisen (54%) en druk om de beoogde (financiële) doelen te halen (47%)  

Deze cijfers zijn echter een verbetering ten opzichte van de onderzoeksresultaten van vorig jaar. Het aantal makelaars dat aangaf zich gestrest te voelen, is gedaald van 61% vorig jaar naar 46% dit jaar. Tegelijkertijd is het aantal makelaars die ongerust zijn gedaald van 37% in 2019 naar 32% in 2020. De meerderheid (91%) van de makelaars geeft aan meer vertrouwen te hebben in het herkennen van signalen  van een slechte geestelijke gezondheid, tegenover 88% vorig jaar, terwijl nog eens 91% gelooft dat ze over de juiste middelen beschikken om met stress om te gaan.

Dit komt overeen met een toename van het aantal makelaars dat denkt dat hun organisatie zich inzet voor het verminderen van het stigma rond geestelijke gezondheid, evenals een toename van het aantal makelaars die het prettig vinden om met hun manager en collega’s te praten over hun eigen geestelijke gezondheid.

Verschil man en vrouw

De jaarlijkse enquête van Ecclesiastical, nu in het derde jaar, vraagt ​​makelaars om het bewustzijn en begrip in de sector van mentale en gezondheidsproblemen te beoordelen op een schaal van één (laag) tot 10 (hoog). Het bewustzijn over psychische problemen is tussen 2019 en 2020 gemiddeld  gestegen van 5,7 naar 5,81, terwijl het begrip van psychische problemen ook is toegenomen van 4,9 naar 5,36. Toch zijn er andere makelaars waar mentale problemen  als een zwakte wordt beschouwd of dat de persoon die daaraan lijdt als ‘werkschuw’ wordt bestempeld. “Kortom. in het algemeen wordt het beter, maar er is nog een lange weg te gaan voordat het door de hele branche wordt begrepen”, aldus de onderzoekers

Het onderzoek volgde verder de verschillen in houding ten opzichte van geestelijke gezondheid tussen mannelijke en vrouwelijke respondenten. Hieruit blijkt dat  vrouwen vaker toegeven dat ze hier last van hebben  (36%) dan mannen (22%), en dat vrouwen ook significant vaker een psychisch probleem (72%) melden bij hun manager dan mannen (47 %). Bovendien zijn vrouwelijke makelaars het er eerder over eens dat de houding ten opzichte van geestelijke gezondheid de afgelopen 12 maanden in hun organisatie is verbeterd.

Adrian Saunders, commercieel directeur bij Ecclesiastical Insurance, reageert: “Ik ben verheugd dat ons laatste onderzoek aantoont dat er positieve vooruitgang wordt geboekt bij het verminderen van het stigma op de geestelijke gezondheid onder makelaars. Het is bemoedigend om te zien dat veel bedrijven deze kwestie nu serieus nemen en een omgeving creëren waarin mensen zich open kunnen stellen en hun problemen kunnen bespreken. Er is echter nog een weg te gaan waarbij veel bedrijven geen prioriteit geven aan mentaal welzijn.”

 Covid-19-impact

Een aparte enquête onder 200 makelaars, uitgevoerd in september, onderzocht hoe makelaars omgaan met de blokkades van het coronavirus. Hoewel 63% van mening is dat het welzijn van het personeel niet is veranderd als gevolg van de lockdowns  als gevolg van de pandemie, zei een vijfde dat lockdown het welzijn van werknemers nadelig heeft beïnvloed, terwijl 17% denkt dat de lockdowns juist  een positief effect hebben gehad.

De belangrijkste zorgen rond lockdown zijn volgens het onderzoek isolatie (58%), de stress van het managen van werk en privéleven (33%) en verminderd sociaal contact met collega’s (20%). Makelaars hebben echter gereageerd door flexibele werktijden in te voeren (60%), de frequentie van teamvergaderingen te verhogen (32%) en virtuele sociale evenementen te organiseren (27%). Uit het onderzoek bleek ook dat meer dan een kwart van de makelaars specifieke mentalee gezondheidsondersteuning voor collega’s heeft ingevoerd, terwijl een vijfde middelen heeft verstrekt aan ouders en verzorgers.

   Saunders voegde toe: “Uit onze rondetafelgesprekken met makelaars bleek dat makelaarsbedrijven goed hebben gereageerd op de Covid-19-crisis door extra ondersteuning en hulp te bieden aan collega’s. Dit komt tot uiting in ons onderzoek, waaruit bleek dat de stress- en bezorgdheidsniveaus sinds vorig jaar zijn afgenomen, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van het feit dat makelaars een meer flexibele levensstijl omarmen. De keerzijde hiervan is echter dat veel werknemers moeite hebben om de verbinding met hun werk te verbreken en zich in het algemeen vermoeid voelen.